Бідний, багатий, злодій...

14.05.2015

Спеціальний бізнесовий підрозділ телемережі Сі-Ен-Ен («Гроші») оприлюднив інформацію про офіційні заробітки лідерів кількох провідних країн світу. Інформація цікава як із пізнавального, так і з морально-етичного боку.

Так, очільник Китаю Сі Цзиньпін, який у листопаді 2012-го став генсеком Комуністичної партії Китаю, а 14 березня 2013 року був приведений до присяги як глава однієї з найпотужніших світових держав, тепер офіційно отримує щомісяця еквівалент 1833 доларів США. Це при тому, що в лавах Компартії КНР налічується до сотні доларових мільярдерів.

Прем’єр-міністр Індії Норендра Моді очолив уряд у травні минулого року після перемоги на парламентських виборах Індійської народної партії. Офіційна місячна зарплата Моді на чолі кабінету міністрів другої за кількістю населення країни світу становить 2525 доларів.

Президент Польщі Броніслав Коморовський, який тепер бореться за переобрання на другий термін, отримує щомісяця 5563 доларів (20 138 злотих у національній валюті).

Очільниця найбільшої країни Латинської Америки — Бразилії — Ділма Руссефф, яка обіймає президентську посаду з 2011 року, може похвалитися місячним заробітком у розмірі рівно 10 000 доларів.

40-річний прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці, який після призначення на цю посаду 22 лютого 2014 року став наймолодшим главою уряду в Євросоюзі, заробляє 10 383 долари на місяць.

Французький президент-соціаліст Франсуа Олланд завтра відзначить третю річницю перебування в головному кріслі держави. Його місячна зарплата становить 16 192 долари.

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заробляє щомісяця 16 892 долари. Вперше він став прем’єром наприкінці 2006-го й очолював уряд близько року, а вдруге прийшов на цю посаду 26 грудня 2012-го. У свої 60 років Абе є наймолодшим прем’єр-міністром Японії з часів Другої світової війни і першим главою уряду, який народився після її закінчення.

Щойно переобраний прем’єр-міністром Великої Британії на другий термін поспіль Девід Камерон має місячний оклад у 17 900 доларів.

Зарплата президента Південно-Африканської Республіки Джейкоба Зуми становить 18 625 доларів на місяць. Не так і багато, враховуючи, що 72-річний лідер має чотирьох офіційних дружин і 21 дитину та чимало коханок.

Канцлер ФРН Ангела Меркель заробляє щомісяця 19 533 долари. На посаді глави уряду найвпливовіша жінка світу за рейтингом журналу «Форбс» перебуває з 2005 року.

Прем’єр-міністр Канади Стівен Харпер, який очолює уряд із лютого 2006 року і має репутацію відданого друга України, може похвалитися місячним заробітком в еквіваленті 21 667 доларів США.. До слова, така висока зарплата викликає невдоволення більшості громадян, адже це в середньому аж у сім разів більше, ніж річні заробітки середнього канадця.

І, нарешті, найбільш високооплачуваний із лідерів, чиї зарплати проаналізували у Сі-Ен-Ен — президент США Барак Обама. Щомісяця глава Білого дому отримує 33 333 долари. Відповідно, річний заробіток Обами становить приблизно 400 тисяч доларів, що у вісім разів більше за річний дохід середнього американця. Цікаво, що президентську зарплату підвищили за президента Джорджа Буша-молодшого, а до цього вона була вдвічі меншою.

Увінчує рейтинг президент Росії Володимир Путін. Власне, аналітики Сі-Ен-Ен у своєму списку сумлінно помістили його десь посередині, адже офіційний оклад кремлівського лідера становить 11 333 долари США на місяць. Але неофіційно його статки вимірюють сумою від 100 до 200 мільярдів (!) доларів. Саме другу цифру навів, говорячи про багатство Путіна в інтерв’ю Сі-Не-Ен у лютому цього року, Білл Браудер — співзасновник інвестиційного фонду Hermitage Capital Management, який впродовж 10 років був найбільшим інвестором у Росії.

У квітні минулого року Путін власним декретом підвищив собі зарплату майже втричі. Але навесні цього року вирішив «розділити страждання народу» й урізав собі та всім російським чиновникам зарплату на 10 відсотків.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>