Ех раз, іще раз

14.05.2015
Ех раз, іще раз

Попри те, що новий землетрус був слабшим за попередній, саме він довершив руйнацію багатьох будинків, які встояли після поштовхів 25 квітня. (з сайта voanews.com.)

Непал, який іще не отямився після руйнівного землетрусу тритижневої давності, знову трусить. Епіцентр підземних поштовхів потужністю 7,2-7,3 бала, які сколихнули гірську країну 12 травня, був приблизно за 83 кілометри східніше від столиці країни Катманду, біля кордону з Китаєм. Поштовхи також відчувалися за межами Непалу, зокрема й у столиці Індії Нью-Делі.

Нові підземні поштовхи в Гімалаях стали відлунням іще сильнішого землетрусу магнітудою 7,8 бала, який, нагадаємо, стався 25 квітня. Тоді було зруйновано понад півмільйона будинків і загинуло більше 8 тисяч людей.

У Катманду, де ще розбирають завали від попереднього землетрусу, багато людей у паніці вибігли на вулицю. За даними місцевих органів влади та поліції, на цей раз кількість жертв сягнула щонайменше 80 осіб, із них як мінімум 65 — у Непалі та 17 — в індійському штаті Біхар. Відомо також про одного загиблого в китайському Тибеті. Близько двох тисяч людей зазнали поранень, повідомляє інформагенція dpa.

Непальська влада побоюється, що кількість загиблих внаслідок нового землетрусу може зрости, оскільки у віддалених гірських районах усе ще триває пошуково-рятувальна операція. У ній беруть участь непальські та американські військові. Вони, зокрема, шукають і гелікоптер армії США, з яким зник зв’язок, коли він перебував біля містечка Чарікот. На борту було 8 американських і 2 непальських військових.

У Центрі геологічних досліджень у Потсдамі не виключають подальших сильних землетрусів у регіоні найближчим часом. Катманду разом із Лос-Анжелесом, Ташкентом і Стамбулом належить до міст, де небезпека підземних поштовхів найбільша, цитує dpa співробітника Центру Біргера Люра.

ДО РЕЧІ

 

Землетрус магнітудою 6,9 бала за шкалою Ріхтера стався вчора в районі острова Хонсю в північно-східній частині Японії. Епіцентр землетрусу був за 119 кілометрів на південний схід від міста Моріока, а «вогнище» поштовхів — на глибині 39 кілометрів. Цей самий регіон зазнав землетрусу в березні 2011 року. Тоді спричинене ним цунамі викликало катастрофу на АЕС у Фукусімі; кількість загиблих сягнула 18 тисяч осіб. Учора обійшлося без жертв та руйнацій.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>