НОВИНИ ПЛЮС

14.05.2015

Культура міста

Сьогодні у Києві розпочинається міжнародний архітектурний фестиваль CANactions-2015. На три дні арт-кластер «Видубичі» перетвориться на культурний та освітній майданчик, де можна буде послухати видатних архітекторів, подивитись експозицію сучасних українських художників, взяти участь в обговореннях та переглянути фільми. Однією із подій стане воркшоп, на меті якого — обговорення відродження заводу у столичному мікрорайоні Теличка і перетворення його на новий урбаністичний об’єкт.

Неможливо проґавити на фестивалі лекцію голландського архітектора та куратора воркшопу Тео Хаубена про трансформації Ейндговена, а швейцарця Маркуса Шефера про урбаністичне майбутнє наших міст. Крістіан Гіглер розповість про важливість публічних просторів, а Юлія Нікулічєва — про ревіталізації колишніх індустріальних зон. Свої доповіді представлять також Віктор Зотов, Лариса Цвєткова, Євген Асс та інші.

Родзинка цьогорічної програми фестивалю — мистецький проект «Навколо». На території арт-кластеру «Видубичі» сучасні українські митці створять власні інсталяції. Серед учасників проекту — відомі художники Жанна Кадирова, Олексій Золотарьов, Юлія Бєляєва, Віктор Сидренко, Маша Золотова, Сергій Ковальов, Руслан Колмиков та інші.

Для кіноманів на фестивалі пропонують фільми на тему урбанізму, а для дітей створили окрему програму. Для малечі художниця Дарія Кузьмич та молода архітекторка Марина Нікольчева проведуть майстер-клас зі вступною лекцією «Правила життя у сучасному місті». Тут діти матимуть змогу відчути себе справжніми проектувальниками та архітекторами і спробують перетворити на свій смак подвір’я.

Поезія на вулицях міста

У Житомирі ініціативна молодь організувала «Поетичну площу». За словами організаторів, «це мистецький захід, під час якого відбувається вільне читання віршів та прозових творів чи уривків iз творів ваших улюблених письменників. Усе «дійство»відбуватиметься на вулиці, тому долучитись до нас зможе будь-хто». Такий проект викликав у містян великий інтерес, тому вірші вирішили читати щонайменше двічі на місяць.

Поезію можна вибирати на власний розсуд та прочитати її для інших жителів міста. Захід відбудеться і цієї суботи до Дня Європи. Майдан Корольова стане платформою для читання не лише віршів, а й прози. Організатори також заохочують учасників до декламування мовою оригіналу. Окрім того, виступлять і місцеві музичні гурти. «Читати — це не лише модно, а й корисно» — упевнені організатори.

Кіно для дітей

Фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків «ЧілдренКінофест», що організовує кінодистриб’юторська компанія «АртхаусТрафік» пройде з 29 травня по 7 червня у 14 містах України. У рамках міжнародного конкурсу буде показано сім європейських фільмів для малечі. Переможця глядачі оберуть шляхом голосування.

Фестиваль відкриє мультфільм «Пісня моря», який цього року було номіновано на премію «Оскар» як найкращий анімаційний фільм. У конкурсній програмі представлено стрічки з Данії, Бельгії, Великобританії, Німеччини, Нідерландів, Ірландії та Норвегії для дітей різного віку. Окрім міжнародного конкурсу, глядачі зможуть побачити шедеври вітчизняної анімації.

Фестиваль працюватиме у Вінниці, Дніпропетровську, Житомирі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Києві, Кривому Розі, Луцьку, Львові, Маріуполі, Миколаєві, Одесі, Харкові та Херсоні. Фестивальним центром є столичний кінотеатр «Київ». Вхід на покази в усіх містах — безкоштовний, за попередньою реєстрацією на сайті фестивалю.