Приціл на хет-трик

14.05.2015
Приціл на хет-трик

Роберт Левандовський «Барселону» засмутив, але вибити з розіграшу ЛЧ не зміг. (з сайта УЄФА.)

Аби потрапити до фіналу Ліги чемпіонів після нищівного фіаско в Барселоні (0:3), у повторному матчі з каталонцями «Баварії» було потрібне диво. Іще одна феноменальна гра на кшталт тих, які в рідних стінах мюнхенці демонстрували в попередніх раундах «плей-оф», розриваючи на шматки «Шахтар» та «Порту». Утім поставити на коліна «Барсу» німецькому чемпіону не вдалося. Відповідь на гостьовий розгром тижневої давнини вийшла не симетричною.

Мінімальної перемоги над «гранатово-синіми» (3:2) мюнхенцям вистачило лише для приємної статистики, яка засвідчила 100% результат «Баварії» в домашніх матчах поточного розіграшу Суперліги.

Наставник «червоних» Хосеп Гвардіола добре знав, як можна переграти свій колишній клуб — «Барсу» потрібно залишити без м’яча. І мюнхенцям вдалося впоратися з цим завданням, перевершивши своїх опонентів у контролі м’яча — 53 проти 47%. Підопічні Гвардіоли навіть змогли забити у ворота іспанського гранда три м’ячі, які їм потрібно було відіграти після поразки на «Камп Ноу». От тільки втримати свої ворота «сухими» «Баварія» не спромоглася.

Кинувши зі стартових хвилин практично всі сили на штурм каталонських володінь, футболісти «Баварії» забули про захист, де утворилися навіть не шпарини, а величезні дірки. Можливо, коли проти тебе грає в меншості «Шахтар» чи спантеличений швидким голом «Порту», про оборону можна й не думати. Але з «Барселоною» подібні «трюки» неприпустимі, особливо коли в її складі є суперзіркове тріо — Мессі, Суарес, Неймар. Саме ці троє футболістів і не дозволили «Баварії» здійснити феєричний «камбек». Двічі покаравши господарів за недбалу гру в обороні, лідери «Барси» ще в першому таймі зняли з порядку денного питання першого фіналіста ЛЧ-2014/2015.

Щоправда, німецький чемпіон не здався й продовжував тиснути після перерви, оформивши шосту в «лігочемпіонівському» сезоні домашню перемогу, яка, за словами Гвардіоли, дозволяє йому пишатися своїми підопічними.

Та в сухому залишку слід визнати, що єврокубкова кар’єра Пепа в «Баварії» складається не надто вдало. Другий сезон поспіль мюнхенці під його орудою легко виграють національну першість, проте наприкінці сезону переживають ігровий спад і нічого не можуть вдіяти в Лізі чемпіонів. Цього разу неабияк давалася взнаки відсутність у складі травмованих Рібері та Роббена. «Великі команди повинні з гідністю долати подібні невдачі», — заявив Гвардіола, який іще на рік залишається в Мюнхені.

Натомість «Барселона» після чотирьох років очікувань знову змагатиметься за Кубок чемпіонів. «Сподіваюся, що ми виграємо всі три турніри, в яких наразі виступаємо», — уже в перший рік своєї роботи з «Барсою» Луїс Енріке може зробити «золотий хет-трик», здобувши титул національного чемпіона, володаря Кубка короля та переможця Суперліги.

Нагадаємо, фінал ЛУ відбудеться 6 червня в Берліні. Для «Барси» в разі успіху це буде п’ятий Кубок чемпіонів.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал. Матч-відповідь.

«Баварія» (Німеччина) — «Барселона» (Іспанія) — 3:2 (перша гра — 0:3)

Голи: Бенатья, 7; Левандовський, 59; Мюллер, 74 — Неймар, 15, 29

«Баварія»: Нойєр, Рафінья, Ж. Боатенг, Бенатья, Бернат, Лам (Роде, 68), Тьяго, Х. Алонсо, Швайнштайгер (Мартінес, 87), Мюллер (Гьотце, 87), Левандовський

«Барселона»: тер Штеген, Алвес, Піке, Маскерано, Альба, Бускетс, Іньєста (Хаві, 74), Ракитич (Матьє, 72), Неймар, Мессі, Суарес (Педро, 46)

Попередження: Рафінья, 40; Тьяго, 45; Левандовський, 76; Х. Алонсо, 81; Роде, 84 — Ракитич, 64; Педро, 85

Суддя — Клаттенбург (Англія)

Мюнхен, «Альянц-Арена», 78000 глядачів