Терористи надувають щоки

14.05.2015

Ні уряд України, ні бойовики не завершили відведення важкого озброєння на Донбасі, як це передбачено Мінськими угодами, заявляє заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг. За його словами, місія проводить моніторинг відведення озброєнь з обох сторін, але при цьому спостерігачі часто фіксують відсутність деякої техніки в місцях відведення.

«Коли ми відвідуємо місця зберігання відведеної техніки, ми часто помічаємо, що там не вистачає певної техніки, — каже пан Хуг. — Ми можемо дійти висновку, що ні уряд України, ні так звані «ДНР» та «ЛНР» не завершили відведення важкого озброєння».

Заступник глави місії ОБСЄ в Україні додає, що тільки в разі стабілізації ситуації, тобто після повного припинення вогню і відведення важкого озброєння, на Донбасі буде можливо провести місцеві вибори. Напередодні представники терористичних «ДНР» і «ЛНР» в ультимативній формі направили учасникам тристоронньої контактної групи власні пропозиції щодо проведення виборів. Мовляв, якщо вибори не будуть проведені на їхніх умовах, подальше просування мирного процесу буде неможливе.

Утім ультиматум щодо місцевих виборів, швидше за все, є мильною бульбашкою, яка слугуватиме механізмом для відновлення повномасштабних бойових дій. Адже зрозуміло, що офіційний Київ на цей ультиматум не погодиться. Відтак бойовики продовжують перекидати сили й засоби до Донецька та на приморський напрямок. За даними групи «Інформаційний спротив», на ці напрямки регулярно прибувають тактичні групи найманців, танки, бронетехніка та автотранспорт. На перевалочну базу терористів у районі Іловайська днями прибув навіть ешелон із сотнею танкових двигунів iз Росії.

Справжні наміри бойовиків і окупантів засвідчує і той факт, що вони все частіше вдаються до атак. У ніч на середу терористи «ДНР» iз території Горлівки піддали обстрілу позиції сил АТО на північно-західних околицях міста. Як повідомляють у соцмережах жителі сусіднього Дзержинська, основний удар припав на східні околиці міста і селище Артемово. Незабаром після цього українські військові відкрили вогонь у відповідь по позиціях бойовиків. Під артилерійські і мінометні обстріли терористів потрапили й населені пункти Піски, Широкине, Дружба, Ленінське, Авдіївка, Кірове, Станиця Луганська та Щастя. В усіх випадках використовувалося важке озброєння, яке мало б бути відведене від лінії розмежування.

Незважаючи на важке протистояння, протягом позаминулої доби не загинув жоден український вояк, утiм, десятеро бійців отримали поранення. За словами речника АП iз питань АТО Андрія Лисенка, більшість із поранених постраждали саме унаслідок мінометного обстрілу у районі селища Луганське біля Світлодарська.

ДО РЕЧІ

За успішне виконання бойових завдань та знищену ворожу техніку учасники АТО отримали вже близько 7 млн. грн., і ці виплати тривають, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ. Начальник Управління соціального забезпечення і тарифікації Департаменту фінансів Міноборони В’ячеслав Салахов додає, що загалом за знищення 212 одиниць ворожої техніки бійцям нараховано майже 8 млн. грн.

Крім цього, за даними Генштабу, вже майже 35,6 тисячi військовослужбовців та працівників ЗСУ отримали статус учасника бойових дій. Тільки на минулому тижні уповноважена комісія Міноборони надала такий статус 2,4 тис. бійців.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>