Зрадники чи борці?

08.05.2015
Зрадники чи борці?

Пам’ятник Ассанжу, Сноудену й Меннінг у Берліні. Як пояснює скульптор, четвертий порожній стілець символізує можливість кожного стати на нього і змінити свою точку зору. (з мережі «Твіттер».)

Минулими вихідними в самому центрі Берліна — на Александерплац — відкрили пам’ятник засновнику викривального сайту «Вікілікс» Джуліану Ассанжу, екс-співробітнику американських спецслужб Едварду Сноудену та колишньому військовослужбовцю армії США Бредлі Меннінгу. Пам’ятник «переносний» — його час від часу обіцяють перевозити в різні країни.

Як пояснюють ініціатори створення монумента, таку честь його герої заслужили своєю «боротьбою за правду». Втім багато хто вважає цю мотивацію хибною.

Усі троє увіковічених уславилися завдяки викраденню та оприлюдненню таємних документів американських спецслужб і дипломатії. «Це ті, хто втратив власну свободу в боротьбі за правду», — так охарактеризував своє творіння автор скульптурної композиції, італієць Давіде Дорміно. За його словами, «історія ніколи не мала позитивної думки про сучасних революціонерів. Щоб наважитися на такі дії, треба мати відвагу».

Думки мешканців Берліна й Німеччини загалом з цього приводу поділилися. Одні справді вважають Ассанжа, Сноудена й Меннінга борцями за свободу слова, інші, в кращому разі, — «позитивними ідіотами». А чимало хто — взагалі зрадниками та агентами держав, які відзначаються значно меншою демократичністю, ніж Сполучені Штати. Але з чим не посперечаєшся — то це з тим, що дії цієї трійці серйозно вплинули на багато аспектів життя — від питання громадянської свідомості до геополітики.

Нагадаємо, Джуліан Ассанж уже майже три роки переховується у посольстві Еквадору в Лондоні й не може залишити його територію, адже Британія погодилася видати його Швеції, де 43-річного хакера звинувачують у сексуальних домаганнях. Ассанж побоюється, що Швеція видасть його Сполученим Штатам Америки, які після оприлюднення на сайті «Вікілікс» тисяч таємних депеш із листування американських дипломатів iз Держдепом оголосили Джуліана «ворогом держави».

31-річний Едвард Сноуден, який у червні 2013 року передав пресі таємні документи американської розвідки, де працював, спершу втік до Гонконгу, а звідти — до Росії, де отримав притулок. Нещодавно екс-співробітник ЦРУ висловив бажання перебратися з РФ у Швейцарію, але поки що не наважився.

А колишнього військовослужбовця армії США Бредлі Меннінга, який передав «Вікілікс» засекречені документи, взагалі більше не існує. Два роки тому гомосексуаліст Бредлі попросив надалі вважати його жінкою і змінив ім’я на Челсі. Таке рішення Меннінг ухвалив після вироку суду, який у серпні 2013 року засудив його до 35 років ув’язнення за зраду. В лютому цього року інший суд дозволив екс-розвіднику пройти курс гормональної терапії зі зміни статі, але в жіночу в’язницю його/її поки що не переводять.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>