«Потяг» поза розкладом

08.05.2015
«Потяг» поза розкладом

У нинішньому сезоні на національній арені баскетболісти «Хіміка» були поза конкуренцією. (з сайта www. khimik.com.ua.)

Економічні проблеми, а головне — війна — виштовхали з України ледь не всіх легіонерів, на яких тримався практично кожен клуб вітчизняної баскетбольної суперліги. Власне через масову втечу іноземних баскетболістів сезон 2014/2015 опинився під загрозою зриву. По суті, до старту чемпіонату повноцінно готовими виявилися лише п’ять-шість клубів, щоправда, рівень їхньої бойової готовності в порівнянні з попереднім сезоном був відчутно нижчим.

За великим рахунком, лише одному з 11 клубів суперліги, які, зрештою, вийшли на старт турніру, вдалося укомплектуватися так, як того бажав тренер.

У розпорядженні латвійського очільник южненського «Хіміка» Карліса Муйжнієкса опинилися не тільки найкращі українські баскетболісти, що виступають за національну збірну, а й умілі легіонери, котрі перетворили южненський колектив у суперлізі-2014/2015 на «потяг поза розкладом».

Власне на фініш турніру «Хімік» прийшов із неймовірним показником, залишивши далеко позаду всіх своїх опонентів. Підопічні Муйжнієкса за сезон не програли жодного поєдинку. Продемонструвавши 100% результат спочатку в «регулярці», а потім і в «плей-оф», южненці здобули перший в історії клубу титул чемпіонів країни. На завершення першості — у третьому матчі фінальної серії проти «Дніпра» — «Хімік» знову нагадав, що конкурувати з ним у цьому сезоні просто нікому. Розгром претендента на «золото» в його володіннях з подвійною очковою перевагою — 81:41 — навряд чи таким мав би бути завершальний акорд турніру. Але, що вдієш. Саме так наразі виглядають реалії українського баскетболу.

На старті чемпіонату вболівальники та експерти сподівалися, що в «золотій» серії з’ясуванням стосунків займуться дві найсильніші команди попереднього розіграшу. Однак, якщо «Хіміку» без проблем вдруге поспіль вдалося потрапити до фіналу «плей-оф», то «Будівельник» з надіями захистити чемпіонський титул розпрощався в 1/2 фіналу, де несподівано поступився «Дніпру».

Попри те, що дніпропетровці у фіналі не виграли у «Хіміка» жодного поєдинку, їхній підсумковий здобуток вартий відзнаки, адже друге місце в ЧУ — це найвищий показник клубу в його історії. Додати сюди ще й участь «дніпрян» у цьогорічному фіналі Кубка країни — й литовський наставник «Дніпра» Вальдемарас Хомічюс може сміливо говорити про успішний сезон. |

ТАБЛО

Чемпіонат України. Чоловіча суперліга. «Плей-оф». Фінальна серія. «Дніпро» — «Хімік» — 41:81 (17:25, 10:19, 7:18, 7:19; Загреба (13) — Нідхем (14)). Рахунок у серії до трьох перемог — 0:3.

* * *

НБА. «Плей-оф». 1/4 фіналу (серії до 4 перемог). «Клівленд» — «Чикаго» — 106:91 (серія — 1:1), «Х’юстон» — «ЛА кліпперз» — 115:109 (1:1).