Час повертати борги

08.05.2015
Час повертати борги

Його футбольну величність — Мессі — не зупинити. (з сайта УЄФА.)

Відтоді, коли почався «плей-оф» Суперліги-2014/2015, упродовж чотирьох матчів зірковий нападник «Барселони» Ліонель Мессі не міг вразити ворота суперників. Усю гольову роботу на шляху до півфіналу Ліги чемпіонів за аргентинця робили його партнери по атаці — Луїс Суарес та Неймар. Однак достатньо було Кріштіано Роналдо випередити аргентинського форварда в історичній гонці бомбардирів ЛЧ, як лідер «Барси» знову почав забивати, нагадавши таким чином громадськості, хто насправді є номером «один» у футболі.

Зробивши позавчора в першому півфінальному поєдинку проти «Баварії» «дубль», Мессі знову випередив португальського конкурента в боротьбі за титул кращого голеадора в історії Суперліги (77 голів). А загальним підсумком цього протистояння став цілковитий розгром, здавалося, грізного німецького чемпіона, поставити на коліна котрого вдалося, по суті, одному футболісту, якого багато хто в футбольному світі жартівливо називає представником неземної цивілізації. Пояснити феноменальну гру аргентинського «Малюка» часом і справді дуже складно, адже йому на рівному місці практично з нічого вдається створювати шедеври. На кшталт тих, що допомогли «Барселоні» нокаутувати «Баварію» — 3:0.

Цікаво, що до 77-ї хвилини поєдинку підстав думати про розгром мюнхенської команди практично не було. Колектив Хосепа Гвардіоли, якому після кількарічної перерви випала нагода знову ступити на «Камп Ноу», успішно відбивав регулярні атаки господарів. Голкіперу мюнхенського клубу Манеулю Нойєру вдалося здійснити не один красивий «сейв». Іще б трохи часу, й саме б він отримав знання кращого гравця поєдинку.

Утім у Мессі на той вечір були інші плани. Як відзначив екс-гравець «Барси» Тьєрі Анрі, Ліонель дуже хотів перемогти «Баварію», і він це зробив, упродовж трьох хвилин двічі розписавшись у воротах німецького колективу. «Перший гол вивів нас із рівноваги», — пояснив причини подальшого «розкисання» своєї команди Нойєр. Зрештою, окрім Мессі, у воротах одного з кращих голкіперів світу вдалося розписатися ще й бразильцеві Неймару. Таке собі алаверди від південноамериканських футболістів, збірні яких Нойєр і К° переграли на минулорічному «мундіалі» в Бразилії. Додамо, що два роки тому на шляху до свого тріумфу в Лізі чемпіонів «Баварія» в півфіналі розбила «Барсу» з непристойним рахунком — 7:0. Схоже, тепер прийшов час «гранатово-синім» віддавати борги.

Хоча завчасно списувати з рахунків німецького чемпіона не варто. У нинішньому розіграші Суперліги підопічні Гвардіоли вже не раз демонстрували, що в рідних стінах вони здатні творити дива, якi дозволяли їм виправляти помилки гостьових зустрічей. «Наша надія — повторення гри з «Порту», — сказав Нойєр. Нагадаємо, що в чвертьфінальному протистоянні з чемпіоном Португалії «Баварії» вдалося компенсувати виїзне фіаско (1:3) упевненою домашньою «вікторією» (6:1). Єдине питання — чи дозволять підопічні Луїса Енріке розігнатися баварцям на «Альянц Арені». «Ми поїдемо до Мюнхена з метою забити й перемогти. Це єдине, що вміє робити наша команда», — відзначив захисник «Барси» Жерар Піке.

А ТИМ ЧАСОМ

У оновленому рейтинг-листі ФІФА збірна України зберегла за собою 33-ю сходинку. У лідерах — національні команди Німеччини, Аргентини та Бельгії.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал. Перший матч.

«Барселона» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина) — 3:0.

Голи: Мессі, 77, 80; Неймар, 90+4

«Барселона»: тер Штеген, Алвес, Піке, Маскерано (Бартра, 89), Альба, Ракитич (Хаві, 82), Бускетс, Іньєста (Р. Алькантара, 87), Мессі, Суарес, Неймар

«Баварія»: Нойєр, Рафінья, Ж. Боатенг, Бенатіа, Бернат, Лам, Алонсо, Швайнштайгер, Т. Алькантара, Мюллер (Гьотце, 79), Р. Левандовський.

Попередження: Алвес, 46; Піке, 66; Неймар, 69 — Х. Алонсо, 35; Бенатіа, 52; Бернат, 56.

Суддя — Ріццолі (Італія).

Барселона, «Камп Ноу», 98000 глядачів.