Вітер із Заходу

30.04.2015
Вітер із Заходу

Словенець Урош Велепець спробує повернути нашу жіночу біатлонну команду на попередні високі рубежі. (з сайта biathlon.com.ua.)

Підбиваючи підсумки минулого сезону, котрий пройшов під знаком індивідуальних успіхів Валентини Семеренко та Сергія Семенова, президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак оголосив про серйозні кадрові зміни у тренерському штабі національної жіночої команди, яка у своїй колективній роботі відчутно здала свої попередні позиції. Анонсувалося, що новим керманичем наших біатлоністок стане молодий німецький спеціаліст, відомий у минулому «стріляючий лижник» Рікко Гросс. Але так вийшло, що титулованого спортсмена та перспективного наставника в української федерації перехопили росіяни. Кілька років тому вони переманили до себе з нашої збірної знаного в біатлонному світі тренера — білоруса зі словенським паспортом Володимира Королькевича. Тепер ось пішли на перехоплення іншого закордонного «спеца». Щоправда, «відкусити» — «відкусили», однак довести справу до підписання контракту з Гроссом наразі не змогли. Не виключено, що ближче до старту сезону німець таки з’явиться у таборі російських біатлоністів, однак наразі жодної офіційної інформації звідти про працевлаштування Гросса не надходило. За словами міністра спорту РФ Віталія Мутка, тренерський склад російської збірної вже сформовано, відтак чиновнику не зрозуміло, які функції РСБ планує покласти на чотириразового олімпійського чемпіона.

Водночас сумувати з приводу відмови Гросса від своїх попередніх обіцянок у ФБУ не стали. Пригадується, коли Володимир Бринзак анонсував попередню домовленість із німецьким спеціалістом, він акцентував увагу не стільки на самій персоні Рікко, скільки на можливості познайомитися з передовими методиками підготовки, котрі він застосовував у своїй роботі з німецькою жіночою командою. Не погодився Гросс — не біда. Бажання попрацювати з українською збірною виказав інший зарубіжний тренер, який вочевидь також добре знайомий з останніми «новинками» світу біатлону. На відміну від молодого німецького наставника, який зробив собі ім’я як спортсмен, 48-річний словенець Урош Велепець заслужив світову славу саме як тренер. У 2012 році Міжнародний союз біатлоністів визнав його найкращим тренером року. Власне стараннями саме цього спеціаліста, який із 2002 року стояв біля керма словенської збірної, на олімпійський п’єдестал піднімалися імениті Тея Грегорін та Яков Фак.

Тепер Велепець буде поліпшувати майстерність українських біатлоністок. Як розповів Володимир Бринзак, контракт із словенським спеціалістом підписано на три роки, тобто Урош готуватиме наших дівчат до Олімпіади-2018 у Пхенчхані. Водночас у жіночій команді залишився й Григорій Шамрай, який опікувався нашими біатлоністками в минулому сезоні.

Своє місце в тренерському штабі української збірної зберегла й Надія Бєлова, котра керувала в чоловічому колективі. Щоправда, їй у поміч очільник ФБУ «виписав» іще одного іноземця. До слова, німця, хоча не такого відомого, як Рікко Гросс. Роберт Кабуков лише починає свій тренерський шлях, а попереднім місцем його роботи була молодіжна чоловіча збірна Росії.