Про Крим і Донбас не забули?

29.04.2015

Євросоюз може продовжити санкції щодо Росії у червні. Про це канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила 27 квітня у Варшаві на спільному брифінгу з главою уряду Польщі Евою Копач, повідомляє агенція «Рейтер». Меркель нагадала, що ЄС іще в березні вирішив пов’язати питання зняття або продовження обмежувальних заходів із виконанням Москвою Мінських домовленостей. За словами Меркель, нині стало «абсолютно очевидно», що реалізація пакета укладених у Мінську угод потребуватиме більше часу, ніж передбачалося спочатку. «Ми займемося цим питанням у червні», — заявила канцлер ФРН.

Меркель виходить із того, що санкції щодо Росії будуть продовжені. Таку думку поділяє й очільниця уряду Польщі. Ева Копач заявила, що санкції проти Росії можуть бути навіть посилені. Адже спостерігачі Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), за її словами, і досі не мають доступу до територій, які контролюють проросійські сепаратисти.

Віце-президент США Джо Байден також заявив, що міжнародні санкції проти Росії мають бути продовжені, допоки російська сторона не виконає всі умови Мінських угод. На цьому американський політик наголосив у відеозверненні, що транслювалося вчора під час Міжнародної конференції на підтримку України в Києві. «Санкції, які ми зараз забезпечили, повинні бути продовжені, щоб Росія виконала всі свої зобов’язання відповідно до Мінських угод і повернула Україні контроль над її кордонами», — зазначив Байден.

Лідер Лейбористської партії Великої Британії Ед Мілібенд також виступає за збереження тиску на Москву. Економічні та інші обмеження щодо російських компаній та політиків накладені через анексію Криму та підтримку незаконних збройних формувань на сході України, про що стверджує українська влада та західні країни.

На жаль, така одностайність панує не серед усіх 28 держав-членів ЄС. Про те, що не збирається підтримувати продовження санкцій проти Росії, вже заявила Італія. «Починаючи з лютого, Рим ясно і чітко заявляє: рада міністрів Італії не голосуватиме за продовження санкцій», — заявив голова управління з питань торговельної політики при міністерстві економічного розвитку країни Федеріко Айхберг. За його словами, італійський уряд вважає Росію надійним партнером.

Оскільки такі рішення ЄС ухвалює колегіально, тобто його повинні підтримати всі держави-члени, на літньому саміті Євросоюзу в Брюсселі можуть виникнути проблеми з досягненням компромісу щодо подальшої дії санкцій.

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент Володимир Путін позавчора на засіданні Ради законодавців у Санкт-Петербурзі заявив, що внаслідок санкцій Росія недорахувалася 160 мільярдів доларів. Проте, за його словами, підприємства успішно розплачуються із зовнішніми боргами, повідомляє інформагенція «Інтерфакс». Путін нагадав, що минулого року російські банки і підприємства повинні були погасити поточні кредити перед іноземними партнерами на суму 130 мільярдів доларів і ще 60 мільярдів — у поточному році. «Після падіння цін (на нафту. — Ред.) зі 100 доларів до 50 доларів за барель у нашу економіку не прийшло 160 мільярдів доларів із 500. При цьому наші квазіпартнери обмежили доступ нашим банкам до рефінансування на європейському ринку», — наголосив Путін. Раніше і російський прем’єр Дмитро Медведєв визнав дію санкцій.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>