... І долоні відразу спітніли

28.04.2015
... І долоні відразу спітніли

Втрата пам’яті, стрибки тиску — свідчення того, що вам докучає хронічний стрес. (з сайта happinessukraine.com.)

Стреси мають прикру звичку накопичуватися і непомітно підточувати імунітет. Іноді надмірні хвилювання, які постійно дошкуляють нашому емоційному стану, подають сигнали про порятунок — і на ці симптоми слід вчасно звертати увагу. Лікар-невропатолог Олексій Бойченко говорить, що такі явища, як нудота, носова кровотеча, втрата пам’яті чи надмірна пітливість, свідчать про те, що організм уже «на межі». Звісно, найкраще не доводити себе до такого стану.

«Коли людина весь час під впливом тривоги, організм має «скинути» з себе такий вантаж. І нерідко робить це з допомогою блювання. Такий стан ми називаємо «симптомом циклічної блювоти». Людина відчуває постійну нудоту, зазвичай в один і той же час доби. У таких випадках варто заспокоїтися, зайнятися медитацією, пропити курс седативних (заспокійливих) препаратів. Не можна забувати, що при частому блюванні організм втрачає вологу (а разом із нею важливі мікроелементи, електроліти), тому потрібно пити достатньо рідини (мінеральну воду типу «Боржомі», компот із сухофруктів).

Якщо стреси підточують організм, схильний до підвищеного артеріального тиску, то часто хвилювання завершуються носовими кровотечами. Це пов’язано з різкими стрибками тиску, які бувають при напрузі. Важливо контролювати артеріальний тиск, пити заспокійливі чаї з медом (якщо немає алергії), більше часу бувати на свіжому повітрі.

Таке явище, як короткочасна втрата пам’яті, — теж частий симптом надмірного впливу стресів. «Якщо ви завважили, що не в змозі згадати деталі важливої розмови, то, швидше за все, це сталося через дію стисненого гіпокампа — ця ділянка мозку відповідає за увагу, — пояснює Олексій Бойченко. — Хронічний стрес виникає при підвищеному рівні кортизолу — гормону стресу, який контролює короткотермінову пам’ять. Зарадити проблемі допоможуть медикаментозні препарати, які призначить фахівець. А доки стан не нормалізується, записуйте важливу інформацію, шукайте способи емоційно «розвантажити» мозок».

Лікар також звертає увагу, що надмірна пітливість, яка раніше ніколи вам не докучала, також може бути симптомом хронічного стресу. «Є така хвороба — гіпергідроз. Це підвищене потовиділення, особливо на долонях і стопах. Якщо людина раптом помітила в себе такі ознаки — слід звернутися до лікаря. Такі стани регулюють за допомогою раціонального харчування та налагодження режиму дня. У разі необхідності доведеться пройти ретельне дослідження організму. Але насамперед потрібно ліквідувати стрес. Це найголовніший фактор-провокатор багатьох патологічних станів».