НОВИНИ ПЛЮС

28.04.2015

Президент Угорщини не приїде в Москву на 9 травня

Президент Угорщини Янош Адер вирішив не їхати до Москви 9 травня на святкування 70-ї річниці закінчення Другої світової війни. Як повідомляє сайт 444.hu, відповідно до рекомендацій Єврокомісії було вирішено, що Угорщину на урочистостях представлятиме посол у Росії.

Раніше стало відомо про відмову від поїздки до Москви президентів США, Польщі, Словенії, Чорногорії, Молдови, Фінляндії, Словаччини, Болгарії, канцлера ФРН Ангели Меркель, прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Камерона та інших світових лідерів. Водночас скласти компанію президенту РФ Володимирові Путіну на урочистій трибуні на Красній площі планують очільник Північної Кореї Кім Чен Ин, президенти Греції, Чехії та деякі інші симпатики Кремля.

На Північному Кіпрі переміг прихильник об’єднання острова

У другому турі президентських виборів на Північному Кіпрі, який відбувся минулої неділі, переміг лідер опозиції Мустафа Акинджі, який здобув понад 60% голосів. Його суперник, чинний президент Дервіш Ероглу, заручився підтримкою 39,6% виборців. Явка становила 64%.

Акинджі сприймають як поміркованого кандидата, що готовий іти на компроміс заради врегулювання ситуації із невизнанням турецького Північного Кіпру іншими державами. Він обіцяє поновити діалог із Республікою Кіпр про возз’єднання двох частин острова. План вирішення кіпрського питання, згідно з угодами 1977 — 79 рр., передбачає об’єднання грецької і турецької частин острова, федеральний устрій та рівні права обох складових. Турки-кіпріоти сподіваються, що кіпрське питання буде вирішено впродовж наступних п’яти років. Президент «грецької» Республіки Кіпр (визнаної світом, на відміну від турецької частини) привітав перемогу Акинджі і висловив бажання зустрітися з ним.

Терористична організація «Боко харам» змінила назву

Ісламісти з угруповання «Боко харам», що діє переважно на території Нігерії, склали присягу на вірність терористичній організації «Ісламська держава», яка прийняла їх у свої лави, пообіцявши спільними зусиллями підірвати Білий дім у Вашингтоні, Біг-Бен у Лондоні й Ейфелеву вежу в Парижі. Як повідомляє британська газета «Індепендент», тепер «Боко харам» (що в перекладі з арабської означає «Західна освіта — гріх») називається «Західноафриканська провінція «Ісламської держави» і налічує близько 15 тисяч бойовиків. Минулої суботи сотні з них припливли на човнах до острова Карамага на озері Чад, що належить Нігеру, і влаштували там різанину. Зараз армія Нігеру веде з ними запеклі бої. Інтерес бойовиків до цього острова пов’язаний iз тим, що він перебуває в болотистій місцевості i там можна створити зручний притулок.

Повінь у Пакистані

На південному заході Пакистану в результаті повені, спричиненої сильними зливами й ураганом, загинуло щонайменше 37 людей. Зруйновано багато будинків, в аеропорту столиці штату, місті Пешавар, скасовано всі рейси.

Помер один із найбільш визначних польських політиків ХХ ст.

У Польщі на 94-му році життя помер екс-очільник міністерства закордонних справ Владислав Бартошевський. Упродовж десятиліть він, колишній в’язень концтабору Аушвіц (Освенцім), працював над налагодженням польсько-німецького діалогу та примирення. Його життя та діяльність стали справді поворотним моментом у двосторонніх взаєминах між Німеччиною та Польщею.

Дивом виживши в Аушвіці, Бартошевський приєднався до Армії Крайової, потім узяв участь у Варшавському повстанні, допоміг врятувати тисячі євреїв. Після війни він працював позаштатним журналістом і неодноразово був засуджений комуністами. Згодом підтримував католицьку опозицію та профспілковий рух «Солідарність». Після 1989 року двічі очолював МЗС. Попри свій вік, Бартошевський до кінця вів активне політичне життя, був радником прем’єр-міністра Єви Копач і урядовим координатором німецько-польських відносин.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>