Поховані в горах

28.04.2015
Поховані в горах

Руїни вежі Дхарахара.

Понад 3700 загиблих, 6944 постраждалих — таким, станом на вчора по обіді, був сумний підсумок потужного землетрусу, який у суботу, 25 квітня, близько опівдня стався в Непалі. Підсумок, швидше за все, не остаточний, адже в процесі рятувальної операції кількість жертв постійно зростає. За даним непальського МВС, учора було розібрано не більше половини завалів, під якими ще може перебувати багато загиблих і поранених. Під зсувами ґрунту поховано цілі селища…

Підземні поштовхи потужністю до 7,9 бала завдали значних руйнувань гірській країні, а додаткові струси (афтершоки) магнітудою від 3,5 до 6,9 бала, яких сейсмологи нарахували загалом близько 50, ще більше погіршили становище. Сильно постраждав історичний центр столиці Непалу, Катманду — повністю знищено 63-метрову вежу Дхарахара, збудовану 1832 року, палаци та храми на площі Дурбар, постраждало безліч стародавніх палаців і буддійських храмів. Цей землетрус став найсильнішим із 1934 року, коли загинуло більше 8500 людей.

Поштовхи також відчувалися у столиці Індії та її східних, північних і північно-східних штатах, де загинули понад 60 і постраждали 250 осіб, у М’янмі, Бангладеш і Тибетському автономному районі Китаю.

З усіх куточків світу Непалу пропонують допомогу: ліки, медичне обладнання, питну воду і продукти та рятувальників до постраждалого регіону надсилають Індія, Пакистан, Китай, США, Австралія, Велика Британія, Німеччина, Ізраїль та інші країни. Задля того, аби допомога надійшла якомога швидше, аеропорт Катманду закрили для всіх рейсів, окрім «гуманітарних», хоча й вони не завжди можуть приземлитися через нові й нові підземні поштовхи. Водночас у країні опинилися фактично ув’язненими сотні іноземних туристів, які не можуть вилетіти додому.

Попри допомогу, лікарні Непалу не в змозі впоратися із напливом поранених. Медична система країни дуже слабка — на 10 тисяч людей тут припадає лише по двоє лікарів та 50 лікарняних ліжок.

До всього, метеорологи прогнозують складні погодні умови, тож проблемою номер один для тих, хто вижив, але залишився без даху над головою, є притулок і їжа. Через землетрус із найвищої вершини світу, гори Еверест, зійшла лавина, жертвами якої стали щонайменше 65 альпіністів, що в цей час здійснювали сходження. Серед них, зокрема, опинився й топ-менеджер відомої компанії Google Ден Фрединбург та 61-річний режисер-документаліст Том Таплін (обоє — громадяни США).

За допомогою гелікоптерів із двох гірських баз на Евересті було евакуйовано ще понад 200 осіб.

НАШІ

Міністерство закордонних справ учора пообіцяло, що найближчим часом до Непалу буде відправлено літак для евакуації громадян України. Відповідне розпорядження дав Президент Петро Порошенко.

Як ідеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті МЗС, місцем збору громадян України в постраждалій країні є почесне консульство нашої держави в Катманду, де можна також переночувати. Для організації евакуації українців у столицю Непалу відряджають працівників посольства України в Індії.

МЗС також радить нашим співгромадянам, які перебувають у Непалі, невідкладно повідомити рідним в Україні, посольству України в Індії або Міністерству закордонних справ у Києві про своє місце перебування.

Крім того, громадянам України наполегливо радять неухильно дотримуватися вказівок місцевих органів влади, керівників рятувальних служб, командирів рятувальних загонів щодо заходів безпеки в районі стихійного лиха. Рекомендується перебувати у безпечному місці, пересуватися тільки перевіреними маршрутами (в жодному разі не поодинці) і враховувати погодні умови. Не радять також виходити в гори через небезпеку сходження лавин.

За словами речника МЗС Євгена Перебийніса, відомство має інформацію про 155 громадян України, які можуть перебувати у Непалі. Із них 89 станом на вчора по обіді ще не виходили на зв’язок.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>