Наступу боятись...

28.04.2015
Наступу боятись...

Бойовики демонстративно вишиковують російські танки перед позиціями сил АТО.

Вірогідність відновлення військових дій на сході України досить висока — понад 80%, вважає лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко. Такі припущення нардеп робить, посилаючись на дані розвідки, згідно з якими, війська терористів готуються до наступу, наразі їх приведено у найбільшу готовність за весь період проблем на Донбасі. Припущення Луценка опосередковано підтверджує і Генсек НАТО Єнс Столтенберг, який заявляє про значну військову присутність Росії на кордоні з Україною і про нарощування нею сил, що, за його словами, дозволяє сепаратистам почати новий наступ. За його даними, за місяць Росія перемістила на Донбас понад тисячу одиниць військової техніки, у тому числі танки, артилерію та ППО.

Воєнний стан без миротворців

Водночас, на думку Президента України Петра Порошенка, досвід АТО засвідчив, що на її початковому етапі найпідготовленішими до відбиття агресії з боку Росії виявилися підрозділи високомобільних десантних військ та спецпризначення. Відтак десантники і спецпризначенці продовжують виконувати завдання на найвідповідальніших ділянках лінії розмежування в зоні проведення АТО.

Незважаючи на те, що терористи на всіх своїх інформаційних ресурсах заявляють про запланований наступ саме українських військ, глава держави заявляє, що ЗСУ не збираються переходити в наступ, однак попереджає, що у разі загрози в Україні негайно буде введений воєнний стан.

«Збройні сили України і я, як Верховний Головнокомандувач, даємо абсолютно чіткі гарантії: ми будемо неухильно дотримуватися Мінських домовленостей. Ми не перейдемо в наступ, — каже Президент Порошенко. — Але, якщо українські війська будуть атаковані, ми зможемо зробити все можливе для того, щоб забезпечити їхній захист. Негайно буде введений воєнний стан. Я внесу до парламенту відповідний законопроект, і країна дуже швидко перейде на воєнні рейки».

Глава держави продовжує вважати, що для стабілізації ситуації на сході України необхідні або миротворча місія ООН, або місія Європейського Союзу. Утім, на думку президента Європейської ради Дональда Туска, у Європейському союзі в найближчому майбутньому неможливо досягти рішення про розгортання на сході України безпекової місії ЄС.

Танки вже не ховаються

Водночас протистояння на лінії розмежування загострюється. Штаб АТО ледь не щодня повідомляє про чергового загиблого захисника України. Спостерігачі ОБСЄ зазначають, що в останні дні зросла кількість обстрілів позицій українських військ із боку підтримуваних Росією сепаратистів, у тому числі з великокаліберної зброї, яка вже мала б бути відведена від лінії контакту сторін.

Власне, бойовики цього й не заперечують. Самопроголошений лідер «ДНР» Олександр Захарченко відверто зізнався, що війська та важке озброєння бойовиків не пішли від лінії розмежування згідно з вимогами Мінських угод. Мовляв, танки, гаубиці та «Гради» лишаються на позиціях, щоб відповідати на вогонь iз боку українських сил. При цьому Захарченко знову наголошує, що бойовики хочуть зайняти територію усієї Донецької області.

У такій ситуації домовлятися з терористами про демілітаризацію багатостраждального приазовського села Широкине є недоцільним. Це почали нарешті розуміти і в штабі АТО. Тим більше що бойовики регулярно обстрілюють позиції сил АТО у селі з танків і гаубиць, узагалі не зважаючи на присутність спостерігачів ОБСЄ. Останні обстріли тривали понад 12 годин.

«Українські військові не залишать населений пункт Широкине, поки бойовики продовжують його обстрілювати, — каже речник АТО Олександр Мотузяник. — Українські військові готові до виконання плану демілітаризації, який, зокрема, передбачає повне припинення вогню, відведення військових підрозділів сторін на визначену відстань, встановлення веб-камер, а також проведення українськими фахівцями робіт iз розмінування села та прилеглої території. Однак це можливо лише у випадку повного припинення вогню з боку незаконних збройних формувань».

Ховати від місії ОБСЄ важку техніку перестали і бойовики «ЛНР». Мало цього, за даними голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, терористи вдаються до психічних атак: у селі Троїцькому, навпроти позицій сил АТО, ворог демонстративно вишикував ворожий танковий взвод.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>