Дорогу — грандам

24.04.2015
Дорогу — грандам

Мексиканець Хав’єр Ернандес (у білому) вивів «Реал» до півфіналу ЛЧ-2014/2015. (з сайта wmia2015.iihf.com.)

Півфінал Ліги чемпіонів — місце, куди дістатися дуже складно, навіть визнаним авторитетам континентального футболу. Як ніхто інший, про це знає ветеран «Ювентуса» Джанлуїджі Буффон. «Коли ми 12 років тому пробилися до «топ-4» Суперліги, я думав, що чекати наступної участі в півфіналі цього турніру доведеться значно менше. Цей шлях вийшов довгим та дуже складним, тому я неймовірно щасливий. Хоча розумію, що ми ще нічого не виграли», — заявив 37-річний голкіпер «Старої синьйори» після того, як його команда за підсумками чвертьфіналу мінімально подолала «Монако».

Вирішальним у цьому італійсько-французькому протистоянні став єдиний гол, забитий тиждень тому Артуро Відалем в Турині з пенальті. У матчі-відповіді, який позавчора відбувся на стадіоні Луї ІІ, суперники, можна сказати, грали без воріт. «Юве», не бажаючи ризикувати, повністю зосередився на «цементуванні» своїх володінь. Форварди ж «монегасків» також не мали особливої роботи, адже через в’язку боротьбу в центрі поля практично весь час перебували на голодному пайку.

За весь матч біля воріт Буффона «Монако» створив, за великим рахунком, лише один небезпечний момент, хоча й він став результатом невдалих дій захисників «Старої синьйори». Але в тому епізоді своїх партнерів підстрахував досвідчений воротар. Загалом «нульова» гра в Монако не вирізнялася особливою естетикою. Приміром, екс-гравець збірної Італії та «Мілана» Дженнаро Гаттузо заявив, що позавчорашню гру «Юве» з «Монако» «взагалі краще не згадувати». Водночас, на думку аргентинського форварда «бьянко-нері» Карлоса Тевеса, головне, що команда досягла поставленої мети й вийшла до півфіналу ЛЧ, де востаннє найтитулованіший клуб Італії грав у 2003 році.

Нагадаємо, що в тому сезоні «Ювентус» дійшов до фіналу Суперліги, де в серії післяматчевих пенальті поступився «Мілану», вирішальний удар за який із «позначки» зробив наш Андрій Шевченко. Цікаво, що на стадії 1/2 фіналу тоді «Стара синьйора» змагалася з мадридським «Реалом». Не виключено, що й цього разу жереб знову зведе ці команди в півфіналі ЛЧ.

Чинні володарі Кубка чемпіонів, хоч і з великими труднощами, але, зрештою, подолали свого чвертьфінального опонента, забивши перший і вирішальний м’яч у двоматчевому протистоянні з «Атлетико» наприкінці «четвертого» тайму.

«Попри поразку, я пишаюся своєю командою, адже хлопці боролися до останнього. У дитинстві мене вчили не здаватися, і коли я віддавав усі сили грі, яку, зрештою, програвав, то усе-одно повертався додому задоволеним», — поділився емоціями наставник «матрацників» Дієго Сімеоне.

Відзначимо, що переможний м’яч — на рахунку мексиканця Хав’єра Ернандеса, якого значно краще футбольна спільнота знає за прізвиськом «Чічаріто». Перейшовши у минулому році на правах оренди з «Манчестер юнайтед» до «Реалу», мексиканський форвард проводив на полі зовсім мало часу. Пробитися в «галактичну» «основу» через щільну шеренгу мега-зіркових футболістів, зібраних у таборі «королівського» клубу, Ернандесу було вельми складно. Але в позавчорашньому матчі Карло Анчелотті зробив ставку саме на мексиканського нападника й, зрештою, не прогадав.

Додамо, що жеребкування півфіналів Суперліги відбудеться сьогодні у штаб-квартирі УЄФА в Ньоні. Як влучно відзначив півзахисник «реалістів» Тоні Кроос, у цьому сезоні до топ-4 Суперліги пробилися, без сумніву, найкращі команди Європи — «Барселона», «Реал», «Баварія» та «Ювентус», які, до слова, на всіх мають 21 виграний чемпіонський Кубок.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чвертьфінали. Матчі-відповіді. «Реал» (Іспанія) — «Атлетико» (Іспанія) — 1:0 (Ернандес, 88; вилучення: Туран, 76 («А»); перша гра — 0:0), «Монако» (Франція) — «Ювентус» (Італія) — 0:0 (перша гра — 0:1).