«Ведмідь» не вгамовується

23.04.2015

Російська Федерація до сьогодні не виконала жодного пункту мінських домовленостей, чому є достатньо доказів і фактів, в тому числі й від спостерігачів місії ОБСЄ, заявляє речник МЗС України Євген Перебийніс. За його словами, російські військові і бойовики жодного дня не дотримувалися режиму припинення вогню і не припиняли обстріли українських військових. При цьому, офіційний Кремль не втомлюється повторювати, ніби мантру, що саме Україна не виконує мирний меморандум.

«Із 15 лютого (з моменту набуття чинності режиму припинення вогню. — Ред.) зафіксовано 2 тисячі 555 обстрілів і атак, значну їх кількість підтвердили звіти СММ ОБСЄ та Спільного центру з координації. З 15 лютого у нас, на превеликий жаль, 243 поранених військовослужбовців, 65 загиблих», — наводить докази порушень пан Перебийніс. І додає, що бойовики не відводять важку техніку, часто не дають здійснювати контроль і верифікацію відведення озброєнь спостерігачам ОБСЄ.

Крім того, РФ збільшує свою військову присутність в Україні, замість того щоб виводити свої війська з нашої держави. А також продовжує посилати в Україну так звані «гумконвої» з незрозуміло яким наповненням. Черговий такий конвой, який у вітчизняному МЗС дипломатично називають контрабандою, Росія планує відправити сьогодні.

Паралельно на Донбасі в останні дні активізувалися бойовики. Зокрема, на Луганському напрямку терористи обстріляли села Весела Гора, Троїцьке й місто Щастя. За словами голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля, зараз відбувається посилення бойових дій уздовж лінії розмежування. Водночас, керівництво терористичної «ЛНР» терміново відкликає членів своїх формувань з відпусток, які вони проводять в РФ. Мешканці та ополченці невизнаної республіки повідомляють, що на всіх фронтах північної частині «ЛНР» віддано наказ рити окопи.

За даними групи «Інформаційний спротив», попередньої доби ворожі диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ) безуспішно намагалися увійти в тил українських військових на декількох ділянках. Терористи також відновили активні бойові дії у приазовському селі Широкине: позавчора ввечері обстріляли позиції полку «Азов», одразу після того, як місія ОБСЄ покинула село. Але міни окупантів переважно цілили по приватних будинках. Учора ж батальйон Нацгвардії «Донбас» планово змінив полк «Азов» на позиціях в Широкиному.

«Бойовики не припиняють збройні провокації, в тому числі з використанням забороненої важкої зброї, яка має бути відведена», — констатує речник АТО Андрій Лисенко.

ДО РЕЧІ

Російський генерал-полковник Олександр Ленцов, який також є представником Збройних сил РФ у Спільному центрі контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), свідомо поширив брехню про обстріли силами АТО Широкиного. Скандально відомий генерал, якому закидають безпосередню участь у боях під Дебальцевим, заявив в ефірі російського телебачення, що 18 квітня в селі Широкине було зафіксовано 410 мін, які начебто прилетіли з боку Збройних сил України. Прес-центр АТО вже спростував цю заяву Ленцова і зазначає, що вона «базується на упередженій інформації з недостовірних джерел у так званій «ДНР» та не відображає ані реального стану справ, ані спільної позиції СЦКК».

Керівник української сторони в СЦКК генерал-майор Андрій Таран додає, що він здивований цією заявою, мовляв, «російський колега поквапився оприлюднити неперевірену інформацію, яка абсолютно не відповідає дійсності та вводить в оману численну аудиторію».

«Я прикро вражений цим, оскільки ця інформація не підтверджується не тільки Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні, а й спільною черговою зміною СЦКК, до складу якої входять і представники збройних сил Росії, — заявив пан Таран. Сподіваюся, що у подальшому російська сторона оперуватиме тільки перевіреною інформацією, оприлюднення якої сприятиме врегулюванню ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей, а не посилюватиме напруженість».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>