200 кг і ні грама менше

15.04.2015
200 кг і ні грама менше

Юлія Паратова. (з сайта ki.ill.in.ua.)

Відтоді, як незадовго до старту Лондонської олімпіади-2012 одеська важкоатлетка Юлія Паратова змінила власну вагову категорію (з 58 — на 53 кг), вона зібрала чималу колекцію медалей континентального зразка. Упродовж останніх років вихованка Юрія Кучинова регулярно піднімається на європейський п’єдестал.

На нинішньому єврофорумі, що триває в Тбілісі, Юлія отримала «золото», ставши дворазовою чемпіонкою Старого світу в категорії до 53 кг. Свою першу перемогу на європейському помості Паратова здобула два роки тому, коли лише починала адаптуватися до нової ваги. Тоді, в 2013-му, на ЧЄ в Албанії одеситка в сумі підняла 194 кг. Торік на континентальному форумі в Тель-Авіві аналогічного вагового показника їй вистачило для «срібла», тож у Тбілісі для повернення на вершину їй довелося піднімати більший «вантаж».

У столиці Грузії наша співвітчизниця підкорила новий рубіж і з результатом «200 кг» легко виграла турнір. Примітно, що в своїй категорії Паратова виявилася єдиною атлеткою, якій удалося підкорити знакову позначку. При цьому найближча її переслідувачка — німкеня Юлія Шварцбах — відстала на 14 кг. Зрозуміло, що за такої сумарної переваги домінування українки мало місце й у окремих змагальних дисциплінах. «Малу» золоту нагороду у ривку Паратова здобула, подужавши 90 кг, тоді як у поштовху їй підкорилися 110 кг. Відзначимо, що подібний результат підопічна Юрія Кучинова демонструє на другому міжнародному турнірі поспіль. Таку ж вагу вона зібрала й на чемпіонаті світу-2014 в Алмати, де фінішувала шостою. На цьогорічному «мундіалі», який у листопаді прийматиме Х’юстон, від спортсменки чекатимуть як мінімум повторення останніх здобутків, адже в США визначатиметься доля олімпійських ліцензій на літні Ігри-2016 в Ріо-де-Жанейро.

Чемпіонат Європи в Тбілісі розглядається нашою важкоатлетичною командою як важливий та відповідальний етап підготовки до головного старту сезону. І наявність у складі жіночої збірної усіх її лідерів тому підтвердження. Окрім Паратової, яка повністю виправдала тренерські сподівання, Юрій Кучинов очікує медалей від іменитої Юлії Калини, а також від молодої та перспективної Анастасії Лисенко. Як свідчить наставник жіночої збірної, ця 19-річна уродженка Донбасу, що нині тренується під його опікою в Одеській області, дуже скоро за своїми результатами зможе конкурувати з неперевершеною Ольгою Коробкою.

Тим часом команда наших богатирів на ЧЄ має вельми скромні сподівання. У заявці на турнір немає жодного досвідченого спортсмена. Щойно ставши біля керма чоловічої збірної, її новий наставник Михайло Мацьоха зіштовхнувся з переповненим лазаретом, де перебувають знані Артем Удачин, Ігор Шимечко та Юрій Чикида. Відтак, за словами наставника, відносно високого результату можна очікувати хіба що від Олега Прошака, якому доведеться підтверджувати статус вітчизняної школи супертяжів.