НОВИНИ ПЛЮС

02.04.2015

Надія Савченко схудла до 50 кілограмів

Стан ув’язненої в Росії української льотчиці Надії Савченко знову наблизився до критичної межі. Вона втратила третину своєї ваги і відчуває моральну втому, зазначили російські правозахисники, які відвідали українку в «Матроській тиші», де її досі утримують. «Якщо як об’єктивний показник брати вагу Надії Савченко, то зараз вона вже впала до 50 кг, але важливіше те, що у неї змінився настрій. Уперше вона заговорила на тему смерті», — передало слова глави Ради з прав людини РФ Михайла Федотова агентство РІА «Новостi». Інша правозахисниця, Єлизавета Глінка, яка також відвідала Савченко, заявила, що ув’язнена «засмучена, стомлена, скаржиться більше на моральну втому, ніж на фізичну».

Утім адвокат Надії Марк Фейгін спростував ці слова, заявивши, що дух Савченко і воля до перемоги лишаються незламними. «Я не помітив у неї суїцидальних настроїв. Вона говорить про бажання боротися до кінця, але вона дуже хоче вийти на волю і жити нормальним життям у себе на батьківщині», — заявив він журналістам радіо «Свобода». Втім і він визнав, що стан Надії близький до критичного. «У черговий раз ми наближаємося до певної термінальної стадії, коли голодування із першої стадії, яка звичніша для Надії Савченко, переходить у наступну, яка є дуже болісною і небезпечною», — зазначив він.

Нагадаємо, що 16 березня, після невеликої перерви, Надія Савченко відновила голодування. На даний час термін її утримання під вартою продовжено до 13 травня.

Останній ефір АТR

Відучора кримськотатарські телеканали ATR і Lale, а також радіостанції «Лідер» та Meydan припинили своє мовлення в Криму. Про можливість саме такого перебігу подій напередодні на прес-конференції повідомила журналістам генеральний директор медіа-холдингу Ельзара Іслямова. За її словами, попри неодноразове звертання до Роскомнагляду, жоден ЗМІ кримськотатарського медіа-холдингу так і не отримав російської ліцензії. «На жаль, численні звернення громадських організацій усього світу, наших телеглядачів, муфтіяту та багатьох шанованих організацій не були почуті. Ми так і не отримали правових документів, які дозволяють нам здійснювати мовлення», — заявила Іслямова.

Генеральний директор ATR Ліля Буджурова запевнила, що канал і надалі робитиме все можливе, щоб зареєструватися. Утiм особливого оптимізму в неї немає. «Ми і не таке переживали. Наш народ пережив Сталіна. Невже не переживе ці проблеми? Переживе. І виживе. І буде далі будувати свій дім на своїй землі. Так, ми сьогодні припиняємо мовлення. Але ми повернемося. Ми завжди повертаємося», — переконана вона.

Меджліс кримськотатарського народу назвав закриття незалежних кримськотатарських ЗМІ порушенням прав корінних жителів Криму. Поки що ж на каналі, де транслювався ATR, — чорний екран.

Для дітей — окремі паспорти

Із 1 квітня дітям для виїзду за кордон необхідно оформлювати власні закордонні документи. Дитячий документ нового зразка, який видаватиме Державна міграційна служба, буде схожий на 32-сторінкову книжечку в м’якій обкладинці з безконтактним електронним чіпом і сторінкою особистих даних. Строк дії документа становитиме 4 роки. Відбитки пальців у закордонний паспорт будуть вноситися тільки з 14 років за згодою батьків, а в 16 років видаватиметься дорослий документ терміном на 10 років.

Утiм, як зазначили в МВС, ця норма не стосується тих дітей, чиї дані вже внесені до паспортів батьків, — такі документи вважатимуться чинними до завершення терміну їхньої дії. Також досі можна оформити проїзний документ дитини, що діятиме до повноліття, проте такий вид документа не приймають у багатьох країнах, як-от Чехії, Португалії чи Іспанії.

Для оформлення дитячого закордонного паспорта будуть потрібні: свідоцтво про народження, дві фотокартки 3,5х4,5, фотографія 10х15, ідентифікаційний код, квитанція про оплату послуг і бланків. Вартість виготовлення документа складе 348,15 грн. Водночас діти до 16 років звільняються від мита.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>