Маріуполь не панікує

01.04.2015

Штаб АТО констатує, що кількість обстрілів з боку бойовиків на сході України поступово зменшується, проте деякі, фактично нікому не підконтрольні бандформування і далі продовжують поодинокі збройні провокації вздовж лінії бойового зіткнення. При цьому терористи часто застосовують важку зброю, яка, згідно з Мінськими домовленостями, вже мала б бути відведена. Зокрема, 120-міліметрові міномети. Так, у ніч на вівторок, за даними «губернатора» Луганщини Геннадія Москаля, на околиці села Трьохізбенка відбувся запеклий бій із терористами. Ворога змусили відступити, поранення отримав один український вояк.

Спостерігачі місії ОБСЄ (до «об’єктивності» яких в українських військових знову є чимало запитань) лише демонструють власну безпорадність. В останньому звіті організації констатується, що бойовики «ЛНР» відмовилися надати спостерігачам звіт про відвід важкого озброєння.

Утім найзапекліші бої протягом позаминулої доби відбулися у багатостраждальному селі Широкине, поблизу Маріуполя. За словами командира восьмої окремої роти ДУК «Правий сектор» Андрія Гергерта (позивний «Червень»), бойовики розпочали атаку на позиції сил АТО у ніч на вівторок, одразу після того, як звідси поїхали представники ОБСЄ. За його словами, окупанти спочатку обстріляли українських вояків із мінометів, а потім в атаку пішла жива сила противника, зав’язавши стрілецький бій.

Учора речник сектору «М» Олег Сушинський повідомив, що бій завершився лише близько шостої ранку. Бійцям антитерору вдалося дати гідну відсіч бойовикам, обійшлося без втрат. «Українські військові на своїх позиціях. У сусідньому Маріуполі все спокійно, паніки немає. Люди працюють», — додав пан Сушинський.

Водночас, за даними нардепа, організатора групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, в районі Широкиного бойовики проводять ротацію: частину терористів відведено до райцентру Новоазовськ, але замість них прибула бронегрупа з трьох танків і чотирьох ББМ та близько сотні «свіженьких» окупантів з мінометами. Ворог усе ще сподівається витіснити українських вояків із цього приазовського села, яке є стратегічно важливим для оборони Маріуполя.

ДО РЕЧІ

Росія може розгорнути активні воєнні дії на Донбасі в часовому відрізку після Великодня, але до Дня Перемоги, 9 травня. Таку думку висловив американський генерал, колишній головнокомандувач сил НАТО в Європі Уеслі Кларк.

«Схоже, що поновлення більш широкого конфлікту неминуче, і я сподіваюся, що США застосують усіх необхідних заходів, щоб цьому запобігти, — заявив пан Кларк в одному зі своїх публiчних виступів. — Мінські угоди ледве працюють. Важке озброєння, яке, згідно з домовленостями, мало бути відведене, сховане неподалік від лінії розмежування. Також Росія продовжує поставляти військову техніку бойовикам. Якщо подивитися на попередні схеми операцій, можна передбачити наступний російський наступ. Імовірно, він буде після православного Великодня й до Дня Перемоги».

Генерал Кларк також висловив переконання, що США мають змінити свою нинішню політику й почати озброювати Україну просто зараз, «щоб запобігти успіху військової операції Росії й змусити Мінські угоди працювати». На його думку, прогнози, що «Путін обмежиться Україною» є помилковими, адже «апетити Росії включають країни Балтії й Польщу».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>