«Зуб даю» — болить живіт...

31.03.2015
«Зуб даю» — болить живіт...

Регулярний догляд за зубами і профілактичні візити до стоматолога збережуть ваше здоров’я. (з сайта nmedicine.net.)

Кровоточать ясна? Перевірте шлунок!

Лікарі-стоматологи дійшли висновку, що кожен зуб відповідає за певний орган в організмі людини. І хоча офіційно це не визнають, та більшість стоматологів враховують таку особливість у своїй практиці. Так звана «схема відповідальності» безпомилково діє в дорослих пацієнтів, переконаний столичний стоматолог Ігор Моложанов. «Зубний біль не тільки свідчить про те, що в організмі якісь порушення, — зазначає лікар. — Причиною може бути елементарний карієс, яким страждають 95 відсотків українців. Чому? У нас не прийнято доглядати за зубами. Людина чекає до останнього, терпить біль. За здоров’ям і культурою лікування зубів Україна на рівні країн третього світу».

За словами фахівця, після 30 років у людини зазвичай починаються проблеми з яснами. Якщо людина доглядає за порожниною рота регулярно, а ясна все одно кровоточать — це свідчить про негаразди з внутрішніми органами.

«У жінок безпричинне запалення ясен — одна з ознак патології молочних залоз, — каже Ігор Володимирович. — У дітей гінгівіт може трапитися через захворювання кровотворної системи. При цьому стоматолог лікуватиме пародонтоз, а малюку, найімовірніше, варто зробити аналіз крові. Із захворювань ясен може починатися цукровий діабет».

Загальновідомо, що від зубного болю може розболітися голова. Ікла й різці верхньої щелепи віддаватимуть у чоло й скроні, а запалення корінних зубів викличе тупий біль у потилиці. Навіть звичайний карієс часом викликає постійні мігрені.

«Проблеми з яснами сприятимуть розвиткові серцево-судинних захворювань, — переконаний лікар. — Пульпіт — запалення зубного нерва — провокує гастрит, холецистит і коліт. При порушенні роботи шлунково-кишкового тракту й печінки в дорослих руйнуються насамперед шості та сьомі зуби».

В організмі все взаємопов’язане. Зуби часто болять від переохолодження, переконані лікарі. Може навіть виникнути запалення зуба. Відтак від запального процесу в людини підвищується температура, а від болю — артеріальний тиск. Кожен зуб має нервову і судинну систему, за якими хвороба «проектується» на весь організм. У результаті через промокання ніг, а потім запалення зубів можна отримати навіть інфаркт, менінгіт.

«Пародонтоз у більшості випадків розвивається, якщо є виразка шлунка або дванадцятипалої кишки, — вважає Ігор Моложанов. — При виразці шлунка навколо зубів як правило з’являються зубні камені. Трапляється, що зуба давно немає, а на тому місці все одно болить. Це фантомний біль, і він може бути показником того, який орган у вас болить. Сигнали з хворих органів рефлекторно надходять у ділянки відповідних їм зубів».

До речі, лікарі звертають увагу, що колір зубів також може бути індикатором певного захворювання. Наприклад, жовтий колір зубної емалі у людини, яка не палить, не п’є кави і чорного чаю, може свідчити про розлад функції жовчного міхура. На зубах дитини можуть з’явитися жовті смужки, якщо жінка під час вагітності приймала або давала немовляті антибіотики тетрациклінового ряду. Коричнюватий відтінок свідчить про сильне ослаблення імунної системи.

Жінка без зубів стає дратівливою і не може завагітніти

Цікаво, що американські стоматологи ще в 1960-х роках дійшли висновку: один видалений жувальний зуб означає втрату 40 відсотків загальної жувальної здатності дорослої людини. Якщо немає бодай одного зуба, людина не може повноцінно пережовувати. Кількість засвоєної їжі або зменшується — і це призводить до втрати ваги, або ж збільшується — людина вживає тільки м’які продукти, скажімо, хліб, а це — шлях до зайвих кілограмів. Стоматологи і вчені доводять: видалений зуб у жінки до 50 років знижує рівень її статевих гормонів на 50 відсотків.

«Через втрату зубів у жінки може різко знизитися рівень статевого гормона естрогену, — вважає Олександр Приступ’юк, доцент кафедри ендокринології Національного медичного університету ім. Богомольця. — Відтак погіршується відкладання кальцію в кістках. Розвивається «синдром свекрухи» — жінка стає дратівливою, її все не влаштовує — ні робота, ні домочадці. Виникають неврологічні проблеми, порушується сон, паморочиться голова, стає важко ходити. Така жінка не може завагітніти і народити. Нестача цього гормона також провокує утворення пухлин у статевих органах. Щоб збагатити організм кальцієм, треба їсти сир, зелений кріп. Цього мікроелементу багато в оболонках злаків, у рибі, молочних продуктах».