Помирилися — працюємо далі

31.03.2015

Після того як голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський заявив про свою відставку, а народний депутат України Андрій Денисенко анонсував народне віче начебто з цього приводу, ситуація сприймалася доволі неоднозначно. Навіть ще один нардеп із «пулу Коломойського» Борис Філатов покритикував колегу — мовляв, скільки він Денисенка знає, той завжди скликає віче. Однак масове зібрання, перенесене із середи на суботу, таки відбулося. Незважаючи на негоду, на мітинг-концерт «За єдність України!» зібралося кілька тисяч людей.

І хоч самого Коломойського на площі Героїв Майдану так і не дочекалися, навряд чи доводиться сумніватися, що від цього дійства він отримав додаткові бали до показника своєї популярності у регіоні. Адже на вічі постала справді згуртована дніпропетровська команда — від заступників екс-глави облдержадміністрації та народних депутатів до воїнів, які захищають Україну в зоні АТО, медиків на чолі з головлікарем обласної клінічної лікарні імені Мечникова та футболістів «Дніпра».

Дніпропетровськ — це східний форпост незалежності Української держави. У 2014 році тут першими показали приклад того, як слід боротися із сепаратизмом, першими почали формувати добровольчі батальйони, створили систему логістики для АТО, якою нині користується вся Україна. Тут лікують поранених, збирають колони з харчами та пальним для фронту. Такі головні тези звучали з вуст виступаючих на мітингу вже без натяку на конфронтацію з Центром. Хіба що співачка Руслана у своєму запальному виступі пригрозила новим Майданом: «Якщо йдете у владу — відмовляйтеся від бізнесу! Якщо ж не готові відмовитися від бізнесу — ідіть геть із влади!.. Станете на шляху — буде новий Майдан». Що мимоволі сприйнялося присутніми за камінчик у город Президента Порошенка, який від свого бізнесу досі не відмовився. А що олігарх Коломойський був главою ОДА — ну так він і від влади вже, мовляв, відійшов.

Нардеп Віталій Купрій закликав зачистити область від «вілкулят» — перефразовуючи прізвище голови облдержадміністрації часів Віктора Януковича Олександра Вілкула.

Така зворушлива тональність мітингу розчулила навіть Олега Ляшка, який під час прямого включення з Києва повідомив про свою гордість від того, що теж має приналежність до Дніпропетровська, оскільки його дружина походить саме звідси. Як не згадати, що і на минулих виборах, і до останнього часу підконтрольні Коломойському ЗМІ всіляко «мочили» лідера Радикальної партії...

Але суботній мітинг засвідчив кінець політичних розборок на найвищому державному рівні. Тепер уже очевидно, що команда Коломойського йде зі сцени. Свідченням цього стало повідомлення, що першим заступником новопризначеного голови Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Резніченка буде Святослав Олійник — людина, яка вважається у місцевому політикумі однією з найбільш наближених до Ігоря Валерійовича й була його заступником в ОДА.

ЗАПОБІЖНИЙ ЗАХІД

Минулого тижня у «війні» Києва з «командою Коломойського» одним із найгучніших залпів було обвинувачення на адресу Дениса Гордєєва, помічника народного депутата Андрія Денисенка. На блокпосту у Волновасі він застрелив офіцера СБУ Віктора Мандзика. 27 березня Президент Петро Порошенко повідомив, що Гордєєва затримали при спробі нелегального перетину західного кордону. Після цього суд обрав запобіжний захід для Гордєєва, підозрюваного у вбивстві, — два місяці тримання під вартою. Радник голови СБУ Маркіян Лубківський заявив, що «в цій історії немає жодної політики, це чистий кримінал».

Нагадаємо, раніше голова управління МВС на Донеччині В’ячеслав Аброськін заявив, що діяльність злочинної групи Гордєєва підпадає відразу під вісім статей Кримінального кодексу: крім вбивства офіцера СБУ, на рахунку «банди Гордєєва» — тяжкі та особливо тяжкі кримінальні правопорушення.