Радикально — за справедливість

27.03.2015
За два місяці роботи нової Верховної Ради України народні депутати від фракції Радикальної партії Олега Ляшка домоглися прийняття низку соціально важливих законів, зокрема: відстояли пільги для більшості категорій нужденних, вибороли гроші на дитячу лікарню «Охматдит», захищають право жінок достроково виходити на пенсію та багато іншого. Доводити правоту нерідко доводилось і криком, і силою. Але найголовніше — результат.
Сьогодні депутатам-радикалам є про що звітувати перед виборцями.

Дозволили жінкам достроково виходити на пенсію

Верховна Рада підтримала законопроект народного депутата від фракції Радикальної партії Юрія Шухевича, яким було продовжено до 2022 року право жінок виходити на пенсію у 55 років за умови наявності 30-річного стажу. Нагадаємо, внаслідок ганебної «регіоналівської» пенсійної реформи з 1 січня 2015 року жінки були позбавлені цього права.

«Ми хоча б на 7 років, але продовжимо право жінок виходити на пенсію у 55 років. А до 2022 року, сподіваємося, будуть внесені кардинальні зміни у чинне пенсійне законодавство, внаслідок чого буде скасована несправедливість у пенсійному забезпеченні українських громадян», — зазначив пан Шухевич.

На жаль, Президент Порошенко наклав вето на цей вкрай потрібний закон. Але команда Ляшка закликає колег його подолати.

Заборонили виганяти валютних позичальників на вулицю за борги

Тоді як курс долара і євро з шаленою швидкістю дерся вгору, за ініціативою Радикальної партії парламент ухвалив законопроект про мораторій на відчуження заставного житла валютних позичальників. Тобто заборонено виганяти на вулицю українців, які заборгували банкам за валютними кредитами.

Народний депутат від фракції Радикальної партії Сергій Рибалка, який очолює Фінансово-банківський комітет ВР, щодня звітував про десятки зустрічей як із представниками «фінансового майдану», так і з чиновниками від Мінфіну та НБУ, на яких шукав компроміс у цьому питанні. «Ми не дамо керівництву Нацбанку наживатися за рахунок простих українців», — запевнив Сергій Рибалка.

Щоправда, Президент, попри волю більшості парламентаріїв, теж ветував цей закон. Зараз «радикальні» депутати готують новий закон, щоб захистити цю категорію громадян.

Позбавили керівних посад тих, хто голосував за «закони 16 січня»

Колишні регіонали у новій Раді, імовірно, сподівалися, що їм пробачать минулі гріхи, зокрема, участь у голосуванні за криваві «закони 16 січня». Але не так сталося, як гадалося. «Ви зараз відкликаєте свої підписи під «законами 16 січня». А відкликати смерті на Майдані так само зможете?» — присоромив їх заступник керівника фракції Радикальної партії Андрій Лозовий. — Спокутуйте свої гріхи перед українським народом, повертайте награбоване, але про повернення до влади навіть не мрійте».

Депутати-радикали заблокували трибуну і не дозволили прислужникам режиму Януковича обійняти керівні парламентські посади.

«Вибили» 500 мільйонів на добудову «Охматдиту»

«Сучасній лікарні для дітей «Охматдит» — бути!» — повідомив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко за кілька днів до Нового року. Цій приємній новині передувало кілька тижнів нелегкої дискусії.

«Я наполягав на включенні до державного бюджету на 2015 рік 500 мільйонів гривень на добудову дитячої лікарні «Охматдит». Зміг переконати і колег — керівників фракцій, і уряд. Тож у 2015 році ця лікарня, сподіваюся, буде добудована і врятує життя багатьом важкохворим діткам», — зазначив Ляшко.

А його колега по фракції Оксана Корчинська разом з однодумцями організувала в парламенті благодійний аукціон: запропонувала депутатам купити футболки з малюнком недобудованої лікарні, гроші від яких пішли на покрівлю даху лікарні «Охматдит».

Відстояли пільги родичам «Небесної сотні»

Депутати продовжили виплату пільг для постраждалих на Майдані та їхніх сімей на 2015 рік. Автором відповідного законопроекту виступив Олег Ляшко. Вступився за героїв «Небесної сотні» й інший депутат-радикал Ігор Мосійчук. Коли колишній регіонал Нестор Шуфрич дозволив собі негативно висловитися щодо учасників Майдану, Мосійчук добряче врізав йому по пиці.

Зменшили єдиний соціальний внесок

Радикальна партія була одним з ініціаторів зменшення єдиного соціального внеску (ЄСВ) — з 41% до 16,4%. Прийнята новація дозволить «відбілити» заробітки українців з вигодою як для роботодавця, так і для працівника. Підвищуючи офіційну зарплату працівникам, роботодавець сплачуватиме менше відрахувань. Працюючі, у свою чергу, отримають законне право на відпустку, лікарняні, виплату за травми на виробництві, підвищену пенсію та інше.

Вивернули кишені олігархів

Зміни до закону про акціонерні товариства, прийняті за ініціативи групи депутатів від РПЛ, дозволять прибрати олігархів від керівництва державними акціонерними товариствами і додатково залучити до Держбюджету мільярди гривень. Зокрема, окрім Ігоря Коломойського, який контролює «Укрнафту», закон вдарить по кишенях олігархів Дмитра Фірташа («Кіровоградгаз»), Ріната Ахметова («Нафтогазовидобування») та багатьох інших товстосумів.

«У нас державної власності — на мільярди гривень. Але держава позбавлена права управляти своїм майном. Олігархи цим користуються і нагло експлуатують державну власність», — пояснив Олег Ляшко.

Щоб змінити ситуацію на користь держави, лідер Радикальної партії запропонував знизити кворум для прийняття рішень — з 60% до 50% плюс один голос. Це дозволить поповнити державну казну на мільярди гривень, які мають бути направлені на соціальний захист найбільш нужденних громадян.

Позбавили Януковича звання Президента

Верховна Рада ухвалила законопроект лідера Радикальної партії Олега Ляшка про позбавлення Віктора Януковича звання Президента України.

«Це дуже принциповий момент. Людина, яка давала команду розстрілювати нас на Майдані, не має права носити звання Президента України пожиттєво», — прокоментував прийнятий документ народний депутат від РПЛ Дмитро Лінько.