НОВИНИ ПЛЮС

27.03.2015

Конституційна реформа

У Венеціанській комісії стурбовані тим що конституційна реформа в Україні проходить занадто повільно, хоча поправки до Конституції в частині децентралізації мали б вступити в силу до кінця цього року. Про це, як повідомляє «Європейська правда», заявив президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо у своєму виступі на конгресі місцевих та регіональних влад Європи. Він наголосив, що конституційна комісія, яка повинна розробити поправки до Основного закону, досі не розпочала свою роботу: «Це проблема, оскільки поправки не робляться швидко. Комісія має їх розробити, потім їх має обговорити Верховна Рада, а після цього їх мають передати для Конституційного Суду для оцінки».

За словами Букіккіо, поправки до Конституції набудуть чинності цього року лише в тому випадку, якщо перше читання пройде перед літніми канікулами. «Однак необхідно, щоб конституційні поправки — особливо в частині децентралізації — вступили в силу до кінця цього року», — наголосив голова ВК. Адже місцеві вибори мають відбутися в жовтні цього року, і виборці повинні знати, кого обирають і які будуть повноваження у ними обраних.

Справи прокурорські

Генпрокурор Віктор Шокін відсторонив свого заступника Олексія Баганця та низку інших працівників ГПУ від виконання обов’язків на час службового розслідування.

Як відомо, 24 березня синові Баганця Віталію — колишньому керівнику управління столичної прокуратури — винесено підозру в здійсненні тиску на працівників правоохоронних органів. Перед тим проти нього було почато кримінальне провадження за фактом вчинення особливо тяжкого злочину.

Кишені

Сукупний дохід Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана за минулий рік становив 1 млн. 571 тис. 471 грн., членів його сім’ї — 1 млн. 447 тис. 835 грн. Про це свідчить декларація про доходи спікера. Заробітна плата та інші виплати Гройсмана, який у 2014 році був віце-прем’єр-міністром, у сукупному доході становлять 156 731 грн., а дохід від передачі в оренду майна — 1,408 млн. грн.

У власності Гройсмана знаходяться житлові будинки, загальною площею 534 кв. м і 461 кв. м, та чотири земельні ділянки.