Справжні друзі — за мир

27.03.2015

Німеччина готова надати Україні всю необхідну підтримку для здійснення масштабних реформ. У цьому канцлер ФРН Ангела Меркель запевнила Голову Верховної Ради Володимира Гройсмана під час зустрічі в Берліні. За словами Гройсмана, під час зустрічі з Меркель він відчув, що в її особі «ми маємо партнера і справжнього друга України».

Спікер українського парламенту був гостем на пленарному засіданні Бундестагу під час ратифікації Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. «Це дуже історичний і для наших країн, і для усього Європейського Союзу день. Ця ратифікація дозволить Україні зробити крок до європейських цінностей і до Євросоюзу», — наголосив Голова ВР, зазначивши, що під час дебатів перед голосуванням «українська парламентська делегація високо оцінила рішучість і підтримку більшістю депутатів німецького парламенту нашого суверенного вибору і наших європейських устремлінь».

Німеччина стала 14-ю з 28 держав ЄС, яка затвердила цей надзвичайно важливий для нас документ. Раніше Угоду про асоціацію ратифікували Ірландія, Данія, Угорщина, Швеція, Естонія, Словаччина, Болгарія, Литва, Латвія, Мальта, Чехія, Польща та Румунія. Очікується, що всі країни Європейської спільноти ратифікують її до травня 2015 року.

Під час візиту до Берліна глава українського парламенту поспілкувався і з міністром закордонних справ Федеральної Республіки Німеччина Франком-Вальтером Штайнмайєром, який напередодні повернувся з Києва. Під час обговорення необхідних для України реформ очільник німецького МЗС, зокрема, зазначив, що вважає федералізацію непідходящим варіантом для України, оскільки вона може «лише ускладнити ситуацію». На думку міністра, Україні більше підійшла б модель воєводств, яка існує у Польщі.

Також глава зовнішньополітичного відомства ФРН повторив уже сказану в Києві тезу про те, що «не бачить варіанту розв’язання української кризи воєнним шляхом» і що Німеччина «готова обговорювати» питання миротворчої місії в Україні.

Окрім того, Штайнмайєр наголосив, що підтримує лібералізацію візового режиму з Україною, навівши як успішний приклад запровадження безвізового режиму з ЄС для Молдови.