Дніпро з берегів не вийшов

27.03.2015
Дніпро з берегів не вийшов

Глава держави й очільник групи «Приват» перед ухваленням рішенням про відставку розмовляли майже вісім годин. (прес-служби Президента.)

Хотілося б вірити, що на цьому конфлікт у владі вирішено. Вчора, в ході робочої поїздки до Дніпропетровської області, Президент Петро Порошенко представив нового голову обласної державної адміністрації — 43-річного Валентина Резніченка. Цей близький соратник глави АП Бориса Ложкіна досі обіймав посаду запорізького «губернатора». Указ Президента про переведення його в обласний центр вище по Дніпру з’явився в ніч на середу — після майже 8-годинних посиденьок на Банковій Порошенка й Ігоря Коломойського. Наслідком тієї розмови стало звільнення олігарха Коломойського з посади голови ДОДА, яку він обіймав понад рік.

Звісно, протягом останнього тижня очільник групи «Приват» перейшов усі межі, які лише міг перейти державний службовець — і коли вночі прибув в офіс «Укртранснафти» викидати нового, призначеного державою, керівника, і коли перед телекамерами нецензурно лаяв журналістів, і коли перекинув бійців підконтрольного йому добровольчого батальйону на захист «Укрнафти», не бажаючи втратити свій вирішальний вплив і на цю «годівницю». Хмизу в багаття підкинув розміщений в інтернеті аудіозапис розмови, яка відбулася ще у вересні минулого року: тоді Коломойський телефонував очільникові «Нафтогазу України» Андрію Коболєву і, грубо матюкаючись, вимагав не відмикати від газопостачання за борги Кременчуцьку ТЕЦ. Платити державі олігарх навідріз відмовлявся, натомість погрожував перекинути із зони АТО «свій» батальйон та захопити і ТЕЦ у Кременчуку, і «центрогаз» у Києві.

Але вочевидь Президент врахував і минулі заслуги Ігоря Валерійовича — а він справді «втримав» ключову промислову область Центральної України перед загрозою російського наступу і зробив із Дніпропетровщини справжню опору АТО, і зберіг з олігархом нормальні стосунки на майбутнє. Авжеж, підтримка Коломойського ще знадобиться і Порошенкові, і державі загалом. Точно не мають рації ті, хто вважає, що в цьому конфлікті глава «Привату» зазнав поразки. Не виключено, загострення конфлікту було частиною плану самого Коломойського — аби відійти від державних справ із мінімальними іміджевими втратами, вийти сухим із води перед, не виключено, наступними серіями драми під назвою «Деолігархізація».

«Двоє розумних і відповідальних чоловіків обрали найкращий для країни варіант поведінки, — так оцінив ситуацію у своєму «Фейсбуці» лідер фракції БПП в парламенті Юрій Луценко. — Без істерик і війни компроматів вони розпочали нове життя. Коломойський залишився визнаним патріотом, впливовим громадським діячем і великим бізнесменом. Порошенко довів, що Україна міняється і державні фінансові потоки відтепер без посередників мають йти у державну кишеню. При цьому в Президента і його політсили є чітке розуміння, що це — лише початок. Всі олігархи мають відійти від державних ресурсів. Далі буде».

Разом із Коломойським із Дніпропетровської ОДА пішла його команда — Геннадій Корбан, Святослав Олійник та інші. Позавчора вони збирали речі. Підтримати своїх, не приховуючи своєї кланової приналежності, приїхали нардепи Філатов, Ярош, Парасюк. Звісно, образа присутня. Як випливає із матеріалу на сайті «Новое время», Корбан і К° відмовилися організовувати харчування президентської делегації під час передачі влади у четвер — «нехай їдять за свій рахунок!» Але задній хід «коломойські» таки ввімкнули. Якщо у вівторок ключовим у вирішенні протистояння вони вважали народне віче на захист «губернатора», яке мало відбутися в Дніпропетровську посеред тижня, то після розмови на Банковій масове зібрання перенесли на суботу, назвали «звітом команди ОДА за рік роботи» й перетворили на концерт зірок на чолі з Русланою.

«Коломойський вкотре довів, що він — масштабний гравець і чудовий стратег, — вважає колишній журналіст, а тепер — нардеп від «Народного фронту» Сергій Висоцький. — Відчувши, що громадська думка схиляється не на його бік і що конфлікт може перейти у фазу критичної ескалації, він подав у відставку. Не став руйнувати «Приватбанк», не став розігрувати сценарій дестабілізації регіону, як того багато хто боявся, а відступив. Причому замовивши собі наостанок тріумф — святкування в Дніпропетровську. Добровільна відставка знімає персональний конфлікт між ним і Президентом, при цьому критично не зменшуючи вплив самого ІВК. З будівлею обласної державної адміністрації чи без неї Коломойський залишається Коломойським».

Сам Президент Петро Порошенко, перебуваючи вчора зранку в Харкові, висловив упевненість у тому, що всі жителі Дніпропетровської області «працюватимуть на консолідацію, щоб Дніпропетровськ залишався і зміцнював функцію головної фортеці на сході». «Ніякої дестабілізації [на Дніпропетровщині] немає й не буде. У мене немає ніяких сумнівів. Що стосується Коломойського, то в мене немає ніяких сумнівів в його патріотизмі».

Призначення ж пана Резніченка в ДОДА деякі спостерігачі схильні небезпідставно розцінювати як фактичне введення в області «прямого президентського правління», що значно краще порівняно з можливою віддачею регіону під контроль іншому бізнес-клану.

ДО РЕЧІ

Ще рік тому уродженець Дніпропетровська Валентин Резніченко займався бізнесом в «Українському медіа-холдингу» — колишній структурі Бориса Ложкіна, нинішнього глави адміністрації Президента. У серпні 2014-го він очолив Український центр радіочастот, а місяць тому став головою Запорізької обласної державної адміністрації.

У середу Кабмін схвалив призначення не лише Резніченка «губернатором» Дніпропетровської області, а й Валерія Куліча, народного депутата від Блоку Порошенка, — керівником Чернігівської ОДА.

За даними «УМ», піде з посади голови Одеської ОДА ще один соратник Коломойського — Ігор Палиця.