Серйозна профілактика

27.03.2015
Серйозна профілактика

Анджеліна Джолі.

Два роки тому голлівудська кінозірка Анджеліна Джолі шокувала світ, коли відверто розповіла, що із суто профілактичних міркувань лягла на операцію з подвійної мастектомії. Простіше кажучи, видалення обох молочних залоз. На такий крок зірка наважилася після спеціального аналізу крові, який показав, що у неї дуже великий ризик захворіти на рак. Щоб залишатися якомога довше зі своїми дітьми, яких у них із Бредом Піттом уже семеро — троє біологічних і четверо всиновлених, — знаменитість вирішила не чекати хвороби.

Тоді ж Енджі повідомила, що, швидше за все, невдовзі видалить і яєчники. І днями «відзвітувалася» про нову операцію, проведену кілька тижнів тому.

«Я є носієм мутації в гені BRCA1. Це означає, що в мене приблизно 87% ризику розвитку раку молочної залози і 50% — раку яєчників. Я втратила матір, бабусю і тітку через рак», — нагадала Джолі у своїй колонці для газети «Нью-Йорк таймс» (за посередництва якої свого часу повідомила про свою мастектомію).

За словами 39-річної актриси, їй видалили яєчники і фаллопієві труби. «Це менш складна операція в порівнянні з мастектомією, але її наслідки більш серйозні. Незалежно від гормонозамінної терапії, я тепер у стадії менопаузи. Я не зможу більше мати дітей, і мене чекають деякі фізичні зміни», — не приховує зірка.

При цьому Анджеліна визнає, що навіть такі радикальні заходи не позбавляють її ризику захворіти на рак, адже в тілі ще залишається багато органів. На щастя, більше нічого видаляти «про всяк випадок» Енджі нібито не збирається. Ще й попереджає інших жінок, що позбавлятися грудей та яєчників, навіть маючи високий ризик онкології, також «необов’язково» — адже є й інші можливості профілактики. Зокрема, укріплювати імунну систему, вести здоровий спосіб життя тощо. Головне — вчасно проходити медогляди й не запускати своє здоров’я.