«Друзі Путіна» йдуть до перемоги

24.03.2015

У першому турі місцевих виборів, які минулої неділі відбулися у 101 департаменті Франції, перемогу здобула партія екс-президента Ніколя Саркозі «Союз за народний рух». Разом із союзниками з «Союзу демократів та незалежних» «саркозісти» набрали 32% голосів. Такий офіційний результат оприлюднило вчора французьке міністерство внутрішніх справ, яке відповідає за підрахунок результатів волевиявлення 43 мільйонів французьких виборців.

На другому місці з 25% підтримки — «Національний фронт» Марі Ле Пен, про який незадовго до виборів французькі ЗМІ повідомили, що він отримав гроші від російських спонсорів. Пропутінські націоналісти, які виступають за обмеження імміграції та вихід Франції з єврозони, розраховували навіть на перше місце.

У правих партій буде шанс іще збільшити свій результат, адже у другому турі виборів наступної неділі змагатимуться переважно їхні висуванці.

Прихід до влади у департаментах є одним із найважливіших рівнів багатоповерхової системи французького самоврядування. «Я закликаю всіх французів, які хочуть змін, мобілізуватися в другому турі, аби зберегти тенденцію, яку ми побачили сьогодні», — наголосив Саркозі.

А от для правлячих соціалістів на чолі з прем’єр-міністром Манюелем Валльсом та президентом Франсуа Олландом ці важливі вибори завершилися ганебною поразкою — заручившись підтримкою лише 22% виборців, вони посіли третє місце. Серед причин такого невтішного результату оглядачі називають неспроможність влади виконати обіцянку знизити рівень безробіття, що сягає 10%.

«Манюель Валльс повинен почути голос виборців і мати гідність вручити президенту прохання про свою відставку», — прокоментувала результат Соціалістичної партії Марі Ле Пен.

Для екс-президента нинішні вибори до місцевих органів влади є своєрідним тестом настроїв серед електорату. Не виключено, що на президентських виборах, які планується провести через два роки, Саркозі знову спробує поборотися за право повернутися до Єлисейського палацу.

При цьому одразу після оголошення результатів першого туру Саркозі заперечив можливість об’єднання своєї сили з ультраправими перед другим туром. «Національний фронт», за словами лідера «Союзу за народний рух», «не вирішує проблеми Франції, а тільки посилює їх».

Після другого туру місцевих виборів соціалісти можуть втратити більшість у кількох десятках департаментів. Унаслідок їхньої поразки у Франції може відбутися реорганізація уряду.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>