Тероризм проти туризму

20.03.2015
Тероризм проти туризму

Щороку туніський музей Бардо відвідують тисячі туристів, аби помилуватися унікальними давньоримськими мозаїками, якими славиться його експозиція. (з сайта washingtonpost.com.)

У Тунісі з’ясовують подробиці кривавого теракту, який забрав життя щонайменше 22 людей. У середу опівдні озброєні автоматами бойовики, яких, за даними правоохоронців, було п’ятеро, відкрили стрілянину перед приміщенням парламенту, де в цей час тривав розгляд законопроекту про боротьбу з тероризмом. Коли ж охорона дала їм відсіч, нападники відступили і зайняли приміщення Національного музею Бардо, розташоване в сусідній будівлі. У заручниках терористів опинилися близько ста відвідувачів, які милувалися виставленими в експозиції зразками античного мистецтва.

Через кілька годин спецпідрозділи розпочали операцію звільнення заручників, під час якої й загинула більшість убитих. За вчорашніми уточненими даними міністерства внутрішніх справ Тунісу, які наводить «Франс пресс», із 22 загиблих двоє — громадяни Тунісу, а двадцятеро — іноземні туристи: з Німеччини, Швеції, Польщі, Іспанії, Південної Африки, Японії, Колумбії, Австралії та Франції. Ще від 22 до 44 людей (інформагенції з посиланням на правоохоронців та медиків наводять різні дані) отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Двох нападників, озброєних автоматами, застрелили силовики, решті трьом вдалося втекти. Але вчора поліція повідомила про те, що їх затримано.

Президент Тунісу Беджі Каїд Ес-Себсі у телезверненні до нації заявив, що країна перебуває «у стані війни з терором». «Цим жахливим маргіналам нас не залякати. Ми боротимемося з ними безжально і до кінця, — наголосив глава держави. — Демократія переможе і вистоїть».

Туніс бореться з ісламським екстремізмом із часів «Арабської весни» 2011 року, коли було повалено режим президента Бена Алі. Саме туніське повстання дало старт хвилі революцій у сусідніх країнах Північної Африки та Близького Сходу.

При цьому Туніс єдиним у регіоні уникнув ісламізації й тепер намагається відновити свою раніше успішну туристичну галузь. Однак минулого року кількість туристів, які відвідали Туніс, впала на 3 відсотки.

Музей Бардо розташований у красивому будинку ХІХ століття і є одним із головних визначних місць столиці та країни. Його щороку відвідують кілька сотень тисяч туристів, переважно іноземців, тож ця трагедія — ще один удар по туризму.

Попри те, що головною ціллю терористів, швидше за все, був парламент, а музей трапився «під гарячу руку», деякі експерти не виключають: вбивство іноземців мало на меті саме довершити знищення туристичної індустрії. Посольства багатьох країн іще в травні рекомендували своїм громадянам не відвідувати Туніс. А після позавчорашніх подій розпочалася масова евакуація й тих туристів, які все ж «ризикнули» туди приїхати. Одночасно туристичні організації оголосили про припинення відправки до цієї країни тих курортників, що вже викупили тури.

Багато тунісців вийшли на вулиці столиці на знак протесту проти атаки й для того, щоб показати: терористам їх не залякати. Люди несли державні прапори і запалювали свічки біля музею, де відбулася стрілянина.

Світові лідери засудили напад і висловили підтримку владі Тунісу в боротьбі з тероризмом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>