«Мурашник» терору

20.03.2015

Експерти спеціальної моніторингової місії ОБСЄ досі не можуть підтвердити повне відведення важких озброєнь від лінії зіткнення через численні перешкоди. За словами заступника керівника місії Олександра Хуга, бойовики «ЛНР» і «ДНР» не лише не надали спостерігачам змоги ознайомитися з місцями концентрації важкого озброєння, а й обмежують їхнє пересування, щоб уникнути раптових перевірок. Відтак глава Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Ертугрюл Апакан, перебуваючи у Маріуполі цими днями, констатував, що процес відведення важкого озброєння не завершений.

Також в окремих випадках спостерігачі ОБСЄ лишаються «сліпими». Так, учора пан Хуг заявив, що місія не підтверджує інформацію про те, що бойовики «ЛНР» перейшли річку Сіверський Донець, яка є природною лінією розмежування на Луганщині. Причина у тому, що спостерігачі просто... не зафіксували такого переміщення. Водночас, за даними штабу АТО, бойовики нерідко погрожують представникам місії розправою.

І це при тому, що спроба атакувати позиції сил АТО в районі села Трьохізбенка відбулася ще у ніч на середу. Ця атака була відбита українськими вояками, але бойовики не втекли за річку по напівзруйнованому мосту, а спробували обладнати там блокпост. Лише учора прес-секретар оперативного командування «Північ» Анатолій Прошин повідомив, що бойовикам не вдалося закріпитися на іншому березі й збудувати укріплення. Хоча на момент, коли цей номер «УМ» готувався до друку, бій iще тривав.

Загалом за попередню добу ворог порушував режим припинення вогню 17 разів, завдаючи ударів з артилерії і мінометів. Але це ще «квіточки», адже, за даними СБУ, саме сьогодні терористи планують здійснити низку провокацій, щоб відновити бойові дії.

«20 березня у Донецьку має бути проведена спеціальна операція «Мурашник», спрямована на порушення Мінських домовленостей. Це, зокрема, підтверджують джерела СБУ у керівництві так званої «ДНР», — повідомляє радник голови СБУ Маркіян Лубківський. — Низка диверсій готується у Донецьку і Луганську. Події мають одразу підхопити російські і сепаратистські пропагандистські ЗМІ, щоб покласти відповідальність на українську владу. За задумом російських спецслужб, наступним кроком має стати розхитування ситуації у декількох великих українських містах на сході. Саме спровокована ситуація має стати відправною точкою для відновлення сепаратистами в односторонньому порядку бойових дій».

За словами пана Лубківського, СБУ повністю володіє інформацією про ситуацію на тимчасово окупованих територіях. Адже стратегія бойовиків і окупантів спрямована на те, щоб «відсунути на другий план вкрай складну суспільно-політичну і соціально-економічну ситуацію в регіоні, що викликає справедливе невдоволення людей». На перший план ворог знову висуває війну.

А ТИМ ЧАСОМ...

США найближчим часом проведуть тренування для 780 українських військовослужбовців Національної гвардії України. Про таке рішення президента США Барака Обами повідомив віце-президент США Джозеф Байден у телефонній розмові з президентом України Петром Порошенком. Віце-президент також сказав, що наприкінці березня до України прибуде перша партія військових автомобілів для підсилення обороноздатності країни, повідомляє прес-служба Президента України.

Водночас 35 британських інструкторів у Миколаєві вже розпочали двомісячний курс тренування українських військових, повідомляє українська служба BBC. Британці передаватимуть українським колегам медичні, логістичні, розвідувальні знання і ділитимуться навичками ведення піхотного бою. Очікується, що у найближчі тижні до України приїде ще кількадесят військових із Британії — загалом їх має бути до 75. Це перший випадок від початку конфлікту на Донбасі, коли західна країна розпочала довготривалу тренувальну військову програму в Україні.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>