Підступний лід

17.03.2015

Нічого немає підступнішого за весняний лід, хоча саме він чомусь так вабить дітлахів. Тож не дивно, що після школи гурт охтирських школярів зібрався гратися біля річки. Восьмирічний хлопчак, побачивши товаришів з іншого боку річки, вирішив перебігти до них по кризі. Та за чотири метри від берега лід тріснув і дитина опинилася у воді.

На допомогу малому кинувся одинадцятирічний приятель, але й він провалився в ополонку. Все могло б закінчитися трагедією, якби поруч не виявилося дорослих. Охтиряни, які стали свідками біди, кинулися на допомогу. Одні почали викликати рятувальників та медиків. А два Сергії — Гавриленко та Шипік — поспішили на порятунок школярів.

«Спочатку чоловіки зв’язали ремені й спробували докинути їх кінець до хлопців. Та задум не вдався. Тоді Сергій Гавриленко за допомогою настилу з дощок наблизився до ополонки, де був менший хлопчик. Він простягнув йому руку і витяг на поверхню. Та під їхньою вагою крига тріснула. На щастя, у цьому місці річки глибина була вже меншою зросту дорослої людини. Чоловік зміг стати на ноги і передав дитину Сергію Шипіку, який також зайшов у воду», — переповідає хід подій працівник прес-служби Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області Євген Могиленець.

Тим часом інші люди за допомогою довгої гілки витягнули старшого хлопчика. Поки дітей закутали в сухе, прибули місцеві «надзвичайники» та бригада медиків. Із діагнозом «переохолодження» обох дітей відвезли до лікарні. Нині стан дітей нормальний, злякатися вони встигли, а от серйозно захворіти — ні. Втім для обстеження хлопців на три дні госпіталізували.

Цікавими виявилися особистості добровільних рятівників. Сергій Гавриленко донедавна очолював Охтирську районну державну адміністрацію. Лише наприкiнцi лютого указом Президента був звільнений із посади, на яку його призначили у квітні минулого року. Сергій Шипік працює у військкоматі.