НОВИНИ ПЛЮС

12.03.2015

Меркель не поїде в Москву на День Перемоги... але приїде 10 травня

Канцлер Німеччини Ангела Меркель ухвалила рішення не їхати в Москву на святкування 70-річчя Перемоги. Як повідомляє німецьке видання «Цайт» із посиланням на джерело з оточення Меркель, причиною такого рішення є роль Росії в українському конфлікті, оскільки візит був би образою для українського уряду. «Важко уявити, що Меркель бере участь у параді, на якому будуть представлені танки, що, можливо, використовуються у Східній Україні», — зазначає газета.

Водночас, за даними видання, Меркель приїде в столицю Росії 10 травня і разом із Володимиром Путіним відвідає могилу Невідомого солдата біля стін Кремля, де вони разом вшанують пам’ять загиблих.

Раніше свою згоду на участь в урочистостях до Дня Перемоги пліч-о-пліч із Путіним дали президенти Чехії та Сербії Мілош Земан і Томіслав Ніколіч. Натомість президенти Латвії і Литви Андріс Берзіньш і Даля Грібаускате відмовилися прийняти запрошення Путіна через агресію Росії щодо України.

Угорщина не підтримує угоду про ЗВТ між ЄС та США...

Угорщина не може підтримати угоди про зону вільної торгівлі між Євросоюзом та США, оскільки вона може ослабити угорські суди. Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в ефірі державного телебачення. «Я не можу підтримати будь-яку угоду про вільну торгівлю, яка виносить торговельні суперечки за межі юрисдикції угорської судової системи і переміщує їх туди, де немає шансів на справедливі судові рішення», — заявив Орбан. Переговори щодо угоди про ЗВТ між ЄС і США здійснюються Єврокомісією від імені держав-членів і почалися в 2013 році. Досі висловлювалися сподівання укласти угоду на початку 2016 року.

...і не хоче бути сусідом Росії

Попри свою дружбу з Кремлем і діяльність у його інтересах, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не хотів би мати Росію своїм безпосереднім сусідом. «Дестабілізація України різко суперечить угорським інтересам. Між Угорщиною та Росією повинна бути Україна, ми не хочемо мати спільний кордон із Росією», — заявив Орбан, якого цитує сайт Portfolio.hu. «Наразі ми не бачимо можливості швидкого і повного врегулювання конфлікту. Це для нас дуже важливо, оскільки йдеться про державу, нашого сусіда. І хоча зона конфлікту знаходиться далеко від Угорщини, ми не повинні недооцінювати ризики», — зазначив також глава угорського уряду. За його словами, виживання і цілісність України є «фундаментальними питаннями», тому «потрібно спрямувати на це всі зовнішньополітичні зусилля».

Водночас Орбан наголосив, що РФ залишається партнером Угорщини. «Але тільки тому, що ми не явно проти Росії, наша зовнішня політика не має викликати питань — територіальна цілісність України для нас є життєво важливою».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>