Пиття для життя

11.03.2015
Пиття для життя

Від якості та кількості води залежить наше здоров’я. (з сайта lady.mail.ru.)

Вода має велике значення для процесів обміну речовин у кожній клітині організму. Зокрема, вона бере участь у терморегуляції, тісно пов’язана з мінеральним обміном, разом iз мінеральними речовинами та білками забезпечує осмотичний тиск крові, впливає на секреторну функцію залоз, допомагає травленню. Відомо, що і в здоровому, і в хворому організмах розподіл води забезпечує низка регуляторних механізмів. Наприклад, зменшення осмотичного тиску може бути причиною накопичення води в міжклітинному просторі, і як результат — розвиваються набряки.

В організмі існують депо (запаси) води. Найбільше її накопичується в м’язах (2-3 літри), шкірі, частково в печінці. Вода в м’язах є більш лабільною, тобто може досить легко в порівнянні, скажімо, з печінкою «переходити» з м’язів до інших тканин чи органів.

— Якщо людина веде звичний спосіб життя, має стабільні режими харчування та відпочинку, ті ж самі зовнішні умови — то в неї об’єм плазми крові є постійним, — розповідає столичний терапевт Ольга Шидловська. — Однак при недотриманні усталеного ритму кількість води, а відповідно, і об’єм плазми помітно зменшується, кров згущується, порушуючи таким чином діяльність серцево-судинної системи.

Якщо людина різко і на тривалий час обмежить вживання води і водночас зменшить споживання багатих на воду продуктів, у неї, за словами лікаря, може розвинутися отруєння продуктами білкового розпаду.

— Недостатнє вживання води може сприяти проявам сечокислого діатезу, відтак зросте кількість солей у сечі, які можуть трансформуватися в пісок і каміння, — пояснює лікар. — Тому, аби вирішити проблему, доводиться призначати хворому вживання певної кількості води — залежно від захворювання.

Чисту (фізіологічно повноцінну) воду, наголошує терапевт, слід пити здоровим людям для профілактики значної кількості недуг. Значення води сьогодні — набагато більше, ніж суто питної рідини. Тож треба вибрати для себе і своєї родини з великої кількості вод — бутильованих, джерельних — «свою», корисну, яка допоможе зберегти здоров’я і підвищить опірні сили організму.