Як зупинити агресора?

06.03.2015
Поки західні політики переважно виступають за мирне розв’язання українсько-російського конфлікту (і їх можна зрозуміти — кому ж хочеться війни, яка поки що триває десь далеко, на чужій території), люди, які знають політику російської влади й особисто президента Росії Володимира Путіна, закликають їх скинути полуду з очей.

Черговий приклад: міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр в інтерв’ю газеті Handelsblatt, опублікованому 5 березня, наголосив, що розв’язання конфлікту на сході України має бути винятково політичним. «Я не розраховую на тривалу роз’єднаність Європи й Росії. Навіть якщо на досягнення політичного вирішення конфлікту підуть довгі роки і навіть десятиліття, ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб його врегулювати», — заявив представник Соціал-демократичної партії Німеччини, яка входить у «широку» коаліцію з ХДС-ХСС Ангели Меркель.

Штайнмайєр також вважає, що економічні санкції проти Росії як метод здійснення тиску необхідні, однак великих результатів від них чекати не варто. «Перемир’я, — а особливо мир, — не можна наблизити просто шляхом висловлення побажань або запровадження санкцій», — наголосив міністр, зазначивши, що може зрозуміти побоювання німецьких виробників, пов’язані з погіршенням ділових відносин між двома країнами через ці самі санкції. Ще б пак, адже Росія — один із найбільших торговельних партнерів ФРН... принаймні був досі.

Тим часом колишній чемпіон світу з шахів, а нині — російський опозиціонер і правозахисник Гаррі Каспаров, який перебуває за межами Росії й через побоювання за свою безпеку не зміг приїхати навіть на похорон Бориса Нємцова, дотримується іншої думки щодо дієвості політичних методів у випадку «вгамування» Путіна. І наголошує: так просто нинішній президент РФ не зупиниться. А отже, якщо в перспективі Захід не хоче давати відсіч російським танкам на своїй території, то вже зараз має надати зброю Україні, яка протистоїть їм на своїй.

«Україна повинна бути захищеною, підтриманою та озброєною зараз. Це може здаватися віддаленою справою для вас, але це є лінією фронту на війні, де Сполучені Штати та весь інший світ ведуть боротьбу — неважливо, визнаєте ви це чи ні, — заявив Каспаров під час сенатських слухань у комітеті із закордонних справ Сенату США щодо російської агресії у Східній Європі. — Санкції є важливими, але ще шість місяців тому було зрозуміло, що цього недостатньо, щоб зупинити Путіна. А його необхідно зупинити».

Окрім того, Каспаров закликав Захід припинити ставитися до ВВП як до людини, з якою можна вести переговори. «Припиніть легітимізацію його жорстокого режиму за рахунок російського народу. Якщо ти дійсно популярний, ти можеш дозволити існування вільних засобів масової інформації та проведення вільних виборів — а твоїх критиків не розстрілюють на вулиці», — наголосив Каспаров, який вважає дані соціологічних опитувань про тотальну підтримку Путіна в Росії такими, що не відповідають реальному стану речей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>