Із вірою — до реваншу

06.03.2015
Із вірою — до реваншу

Після успішного виступу на юніорському ЧС Юлія Журавок отримала від тренерів збірної запрошення на «дорослий» «мундіаль». (з сайта biathlon.com.ua.)

Без сумніву, на головний старт сезону українська біатлонна збірна прибула з медальними амбіціями. Попри те, що президент ФБУ Володимир Бринзак називає перший післяолімпійський рік експериментальним, із чемпіонату світу, що вчора розпочався у фінському Контіолахті, вітчизняні вболівальники очікують приємних новин.

Заявка на першу з 11 гонок турніру — змішану естафету — засвідчила всю серйозність намірів української збірної. Вихід на старт «міксту» двох олімпійських чемпіонок Сочі-2014 — Юлії Джими та Валентини Семеренко, а також дуету найсильніших на даний час представників чоловічої команди — Сергія Семенова та Дмитра Підручного — давав підстави сподіватися на їхній високий результат у перегонах, які закінчилися вже після здачі цього номеру «УМ» до друку.

Останнім часом саме командні перегони були головним джерелом українських біатлонних звитяг на всіх серйозних міжнародних стартах. Однак поточний сезон продемонстрував неабиякий індивідуальний хист лідерів української збірної. Завдяки своїм призовим фінішам у перших гонках Кубка світу (кінець 2014 року) Валентина Семеренко тривалий час перебувала в трійці лідерів загального заліку КС. Утім не виключено, що спад, через який Валя поступилася третім місцем чешці Вероніці Вітковій, був запланованим, а на чемпіонаті світу вона надолужить згаяне. Хоча сперечатися з фаворитками сезону — білорускою Дар’єю Домрачевою та фінкою Кайсою Макарайнен все ж буде неймовірно складно.

Сергій Семенов — один із головних претендентів на виграш «Малого кришталевого глобусу» за підсумками індивідуальних гонок сезону. Наразі він є лідером заліку КС-2014/2015 у цій дисципліні, відтак і на чемпіонаті світу перебуває в числі головних кандидатів на медалі, щоправда, конкурентів тут у Сергія — греблю гати. Медальні шанси нашої чоловічої естафети вельми посередні, натомість від жінок, попри невдало проведений сезон, тренерський штаб, так би мовити, очікує реваншу.

Головною проблемою нашої жіночої «естафети» на попередніх стартах була кадрова чехарда. Хвороба Юлії Джими та неспинний пошук оптимальних командних виконавців не дозволяв дівчатам притертися одна до одної. Власне, й зараз залишається повністю нез’ясованим прізвище четвертої учасниці естафетного квартету. Як відзначив Володимир Бринзак, компанію Джимі, Семеренко та Варвинець складе та представниця молодої генерації, яка найкраще проявить себе в індивідуальних стартах. За словами президента ФБУ, тренерський штаб свідомо не взяв на змагання досвідчену Наталю Бурдигу, котрій так і не вдалося закріпитися в «основі» команди, надавши таким чином шанс молодим — Яні Бондар, Ользі Абрамовій, Анастасії Меркушиній та Юлії Журавок, котра, нагадаємо, нещодавно стала чемпіонкою світу серед юніорів.

«Логіка цього рішення така, що на чемпіонаті світу нам не так важливі 20-30-ті місця четвертих учасників в особистих перегонах, а набагато важливіше, з точки зору перспективи, обкатати молодих спортсменок, дати їм можливість відчути атмосферу такого турніру, показати дівчаткам, що ми в них віримо і готові довіряти», — в інтерв’ю прес-службі ФБУ сказав Володимир Бринзак.

НА СТАРТ

 

Склад української збірної з біатлону на ЧС-2015: 

Жінки — Валентина Семеренко, Юлія Джима, Ірина Варвинець, Яна Бондар, Анастасія Меркушина, Юлія Журавок, Ольга Абрамова; чоловіки — Сергій Семенов, Дмитро Підручний, Артем Прима, Артем Тищенко, Олександр Жирний, Дмитро Русинов.