Справа Сталіна живе і перемагає

05.03.2015
Справа Сталіна живе і перемагає

А ще кілька років тому в музеї «Перм-36» проводили історичні реконструкції злочинів сталінського режиму. (з сайта eotperm.ru.)

Музей політичних репресій «Перм-36» оголосив на своїй інтернет-сторінці про самоліквідацію. Як причину називають невдалі переговори з адміністрацією Пермського краю про його збереження. У червні минулого року співробітники музею повідомили про закриття своїх просвітницьких проектів, оскільки не дочекалися фінансування з регіонального бюджету, обіцяного раніше губернатором Віктором Басаригіним. Влада фактично розділила музей на дві частини: «Автономну некомерційну організацію» (АНО), як класифікуються такі установи за російським законодавством, та музейний комплекс. Керівництво АНО, тобто власне музейників, фактично відсторонили від управління, а призначена владою директор комплексу Наталія Семакова розпорядилася ліквідувати деякі музейні об’єкти. Влада також припинила постачати музею, який розташований на території площею 14 тисяч квадратних метрів і налічує 20 із гаком будівель, з воду та електроенергію.

Директор АНО Віктор Шмиров учора в телефонному інтерв’ю Бі-Бі-Сі пояснив, у чому саме полягали запроваджені провладним керівництвом зміни. Передусім було усунуто будь-які згадки про злочини сталінського режиму та самого «вождя народів». І це при тому, що «Перм-36» — єдиний у Росії музейний об’єкт, завданням якого було нагадувати про такі злочини.

«Звичайно, це суто політичне рішення», — заявив Шмиров. І воно цілком збігається з насаджуваною путінською владою загальноросійською тенденцією: розглядати Сталіна як героїчну постать у російській історії.

Меморіальний музей «Перм-36» був заснований на місці колишнього виправно-трудового концтабору, через який у сталінські часи щороку проходило в середньому 3 тисячі в’язнів.

Головним контингентом цієї зони були «націоналісти» з України та Прибалтики: члени ОУН-УПА та лісові брати. Але через цей концтабір також пройшла низка відомих російських дисидентів: Володимир Буковський, Сергій Ковальов, Юрій Орлов, Леонід Бородін та інші. У 1970-ті роки, в добу правління Леоніда Брежнєва, заклад був переобладнаний у колонію для приблизно тисячі «державних злочинців».

«Російська політична система знову повертається до тоталітаризму», — сумно констатував Віктор Шмиров.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>