Наступні — «Акації»

05.03.2015
Після проведення під головуванням Президента Петра Порошенка міжвідомчої наради в Головному ситуативному центрі при РНБО, яка відбулася позавчора ввечері, сили антитерористичної операції готуються до другого етапу відведення техніки від лінії зіткнення з бойовиками на Донбасі. Паралельно українські воїни продовжують укріплювати лінію оборони.

Учора українська армія почала відведення гаубиць. Йдеться про самохідні артилерійські установки 2С3 «Акація» калібром 152 мм. Зараз ці броньовані машини готуються для відведення, визначено маршрути для цього, повідомляють у прес-центрі АТО.

«Україна є першопрохідцем у питаннях виконання Мінських домовленостей, — констатує речник Генштабу ЗСУ Геннадій Селезньов. — Усі заходи з відводу техніки відбуваються під постійним контролем місії ОБСЄ та за присутності ЗМІ».

Натомість на Луганському напрямку бойовики не допускають спостерігачів місії ОБСЄ до місць дислокації важкої техніки. Мало цього, за словами речника АТО Андрія Лисенка, терористи навіть не показують маршрутів, куди ця техніка буцімто відводиться.

Самі ж спостерігачі ОБСЄ характеризують ситуацію з безпекою на Донбасі як «майже спокійну, хоча обстріли ще фіксуються». Так, у приазовському селі Широкине на автомагістралі спостерігачі зафіксували численні вирви, залишки ракет, спалені або пошкоджені осколками машини та дерева, а також чули стрілянину з кулеметів. У районі цього села, бої за яке тривають уже кілька тижнів, окупанти все ще сподіваються відтіснити українські підрозділи. Занепокоєння викликає у представників місії і ситуація в Донецькому аеропорту та у селах навколо нього.

«Реалізуючи мирні домовленості, противник у цілому дотримується режиму припинення вогню. Водночас деякі бандформування продовжують обстріли наших позицій, використовуючи, в основному, стрілецьку зброю», — додають у штабі АТО.

Така ситуація продовжує забирати життя захисників України: минулої доби загинув один боєць антитерору, а позавчора, під час бою з терористами у Приазов’ї, полягли два українські морські піхотинцi.

ДО РЕЧІ

За оперативними даними групи «Інформаційний спротив», спецслужби Росії використовують «перемир’я» на Донбасі для проведення реорганізації «спецслужб» терористичних «ДНР» і «ЛНР». На даний момент формування цих «міністерств державної безпеки» завершено на 25%. Відзначається неефективність організаційної роботи місцевих «фахівців». Подальше формування даних структур буде здійснюватися під повним контролем представників російських спецслужб. А куратором подальшого формування «органів держбезпеки» терористичних організацій на Донбасі від ФСБ РФ призначений відомий зрадник України, колишній начальник УСБУ в Севастополі Петро Зима.

Загалом, за оцінками американських військових, Росія підтримує сепаратистів на сході України приблизно 12 тисячами солдатів. За словами командувача сухопутними військами США в Європі, генерал-лейтенанта Бена Годжеса, йдеться про російських військових інструкторів, техніків з обслуговування сучасних систем озброєння і безпосередньо бойові частини. Ще 29 тисяч солдатів дислокується у Криму, а у безпосередній близькості до українського кордону, але на російській території, перебуває ще 50 тисяч російських вояків.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>