Не дієта, а свідомий крок

26.02.2015
Не дієта, а свідомий крок

Хоч і пісний, раціон має бути різноманітним і вітамінізованим. (з сайта tusovka.tv.)

Розпочався Великий піст, який триватиме до Великодня. У цей період, за словами лікарів, важливо не збіднювати свій раціон. Хоч і пісний, він має бути різноманітним і вітамінізованим. Слід добирати продукти, що містять багато рослинної клітковини, мікроелементів і вітамінів, надавати перевагу кашам із різних круп, присмачуючи їх соняшниковою, кукурудзяною чи оливковою оліями. Найкорисніша з–поміж каш — гречана, вважають дієтологи. Вона багата мікроелементами і вітамінами, потрібними для збалансованого харчування. Оскільки вживати м’ясо і рибу в піст не можна, а поповнювати організм білками вкрай важливо, не забувайте про гриби, бобові (особливо квасолю), сою — за харчовою цінністю її білки не поступаються рибі, м’ясу та молоку.

Для людей, які ведуть активний спосіб життя, стриманість у їжі може стати непростим випробуванням. Щоб не довести себе до хвороби, потрібно дотримуватися простих правил, які не суперечать правилам посту. Лікарі радять їсти не менше п’яти разів на день. Оскільки пісна їжа некалорійна, важливо, аби вона надходила в організм регулярно. Для цього потрібно з’їдати сніданок, обід, полудень, вечерю, випивати щось перед сном. На сніданок дієтологи радять готувати три страви (наприклад, кашу, салат і чай), в обід — також (скажімо, суп, кашу з овочами і кисіль), на полудень можна випити сік із сухариками, а на вечерю з’їсти салат, фруктовий плов і випити чай з варенням. Незадовго перед сном доцільно випити розведений овочевий або фруктовий сік, узвар. Таким чином задовольните потребу організму в енергії.

Оскільки основа пісного раціону — овочі, дієтологи радять звернути особливу увагу на їх приготування. Намагайтеся готувати на пару або тушкувати. Що менше за часом ви готуєте овочеві страви, то більше вітамінів зберігаєте. Закладайте овочі в киплячу воду і знімайте з вогню злегка «сирими».

Виключаючи з раціону м’ясо і яйця, ми позбавляємо себе вітамінів групи В, фосфоліпідів, а також кальцію, клітковини і мікроелементів. Заповнити ці «прогалини» можна за допомогою висівок. У них містяться біологічно активні речовини, які зв’язують іони важких металів і шкідливі продукти розпаду їжі. Завдяки цій здатності висівки сприяють очищенню кишечника.

Через відмову від жирної риби, яєць і м’яса можуть виникнути проблеми із всмоктуванням жиророзчинних вітамінів — A і E. А це призводить до проблем зі шкірою, волоссям і репродуктивною системою. Тож у період посту важливо приймати вітамінні комплекси.

Як зауважив президент Асоціації дієтологів України Олег Швець, від постування краще утриматися дітям, людям, що мають хронічні недуги, вагітним жінкам і матерям–годувальницям. «Добре зважити — постувати чи ні — мають також люди, чия робота пов’язана зі значними фізичними навантаженнями, адже вони потребують більшої кількості тваринного білка в раціоні, жирів, аби компенсувати втрати енергії, — наголошує Олег Віталійович. — Решті людей постування не протипоказане, а навпаки — навіть корисне. Особливо тим, хто має надмірну вагу чи підвищений рівень холестерину в крові. Але хочу наголосити: здоровий спосіб життя — це не просто певний відтинок часу: після Масляної до Великодня. Уважними до себе, свого харчування слід бути завжди».

І пам’ятайте: піст — не дієта, а свідомий крок людини, яка має віру. «Звісно, мотив схуднути під час посту — непоганий. Людина, яка має зайву вагу, повинна прагнути її позбутися, — переконаний Олег Швець. — Однак самого посту для цього недостатньо. Слід вживати менше калорій, ніж витрачати. Адже можна так поститися, що, навпаки, — набрати вагу. Людина, яка намагається схуднути, повинна натискати в організмі на інший перемикач, і це вже не стосується релігії».