Медведєва замінять німцем?

26.02.2015

Незважаючи на видиму міцність тандему Володимира Путіна і Дмитра Медведєва, в останні півроку-рік десь із кремлівських залаштунків регулярно просочуються чутки про незадоволення «старшого брата» «молодшим». Президент Росії нібито вже неодноразово збирався звільнити прем’єр-міністра чи то за малоуспішну боротьбу з економічною кризою, чи то за те, що Дмитро Анатолійович почав виявляти небезпечні ознаки вільнодумства.

Хтозна, скільки в цих чутках правди, а скільки — бажаного, виданого за дійсне, але днями стався черговий витік такої (дез)інформації. Як повідомляє російський портал новин Gazeta.ru, невдовзі в уряд може повернутися колишній міністр економіки, а тепер глава найбільшого російського банку Герман Греф. І не просто повернутися, а зайняти місце Медведєва в прем’єрському кріслі.

Німець за походженням, Греф має репутацію досвідченого менеджера та економіста і належить до найпопулярніших постатей російського політичного та бізнесового життя. Кар’єру він розпочинав як науковець, але наприкінці 1990-х років перейшов на роботу в уряді. 2000 року очолив міністерство економічного розвитку та торгівлі і перебував на цій посаді впродовж семи років. Разом з Олексієм Кудріним Грефа відносили до ліберального, прореформаторського крила російського уряду. Він пішов із посади після відставки прем’єр-міністра Михайла Фрадкова. Але залишився у верхівці російської влади — останні вісім років очолює «Сбербанк».

Нещодавно російські ЗМІ активно коментували пропозицію Грефа заснувати при уряді нову інституцію, яка б займалася координуванням реформ. Він виклав її під час зустрічі з Путіним, що було сприйняте як перший крок у поверненні до влади. На думку інформаторів порталу Gazetа.ru, шеф «Сбербанку» все ще утримує міцні позиції у колах влади і «потрапляє у всі можливі неофіційні списки потенційних наступників Дмитра Медведєва».

Дехто з експертів вважає, що Греф узагалі єдиний, хто може провести необхідні реформи в теперішній скрутній ситуації Росії, хоча його кандидатура задовольняє не всіх у владній верхівці. Особливо багато суперечностей викликають погляди Грефа, бо слово «лібералізм» у Росії має особливе звучання, сприймається з сумішшю іронії і ворожості.

Але Кремлю нікуди діватися — дедалі слабший рубль, західні санкції та низькі ціни на нафту змушують Москву проводити зміни. А Греф, який має репутацію вправного «кризового менеджера», є одним із небагатьох, хто може на це наважитися.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>