Гори синім полум’ям

25.02.2015
Гори синім полум’ям

Олександр Бойко та його сучасна «Марена».

Опудало з роздрукованим портретом Путіна замість обличчя, у куфайці з «колорадською» стрічкою, старій військовій шапці-вушанці та жіночих черевиках, укутане в прапор Партії регіонів. Таким виглядала у Сумах цьогорічна Марена, втілення у стародавніх слов’ян зими, мороку, смерті.

Дійство відбулося на центральній площі міста в присутності кількох сотень сумчан. Масові заходи з приводу Масниці в обласному центрі скасували — час нині невеселий. Але як же ж без традиції знищення зими? Спалити осучаснену Марену запропонував громадський активіст і учасник АТО Олександр Бойко. На його думку, ритуал прощання з зимою, холодом, злом досить символічний. А хто зараз втілює Зло для більшості українців? Питання риторичне.

Багаття склали теж символічне — шини від автомобілів, що асоціюються тепер із українським протестом. Разом із опудалом кинули у вогонь й інший непотріб, якого слід позбуватися перед весною. Таким непотребом виявилися атрибути регіоналів і комуністів, фото лідерів «ЛНР» та «ДНР», аркуші з написами «корупція», «продажність», «байдужість», «егоїзм». Горіло добре.

Варто додати, що напередодні, у день пам’яті Небесної сотні, на цій площі був зовсім інший настрій. Громадські активісти, жителі міста разом із дітьми прийшли сюди ввечері, щоб надіслати листи Богові. Заклик про це поширився у соціальних мережах, у навчальних закладах. Летючі ліхтарики люди запалювали, допомагаючи одне одному, чіпляли до них листи маленьких сумчан. А діти дивилися із захопленням, як сто сяючих послань линуть у темне небо.

Просили діти про різне, але найбільше побажань — про мир в Україні. А Бог, переконані учасники акції, не може не почути дітей.