Термінова революція

25.02.2015
Термінова революція

Днями в столиці Катару Робоча група ухвалила історичне рішення, яке рекомендує ФІФА провести ЧС-2022 узимку. (з сайта fifa.com.)

Красномовне прислів’я: «сім раз відміряй — один раз відріж», без сумніву, є реакцією народу на численні ґулі, що були набиті «експериментаторами» під час невдалих походів по граблях. Утім досвідчені функціонери з ФІФА, обираючи господаря ЧС-2022, схоже, народну мудрість знехтували. Віддаючи Катару право на проведення чемпіонату світу, футбольні чиновники не надто переймалися наслідками свого революційного рішення. Але виявилося, що влітку, у час традиційного проведення «мундіалів», у Перській затоці стоїть неймовірна спека — навіть увечері стовпчик термометра не падає нижче позначки в 40 градусів Цельсія. За словами медичних експертів, грати за таких умов у футбол найвищого зразка — самогубство. Небезпечним, на думку ескулапів, також може стати й тривале перебування глядачів на відкритому сонці.

На думку організаторів, криті арени з потужними кондиціонерами мали б вирішити цю проблему. Але після детального занурення в катарську атмосферу Блаттер і К° побачили, що ситуація потребує більш радикальних кроків. Загалом, варіант про зміщення строків проведення ЧС-2022 «з літа — на зиму» виник практично одразу, коли стало відомо про перемогу Катару в голосуванні. Але спочатку консерватори з ФІФА категорично відкинули подібну пропозицію, наголошуючи, що традиції організації — незмінні. Проте днями після масштабної дискусії, проведеної в Досі, робоча група ФІФА рекомендувала провести ЧС-2022 у грудні.

Точніше, планується, що матч-відкриття катарського «мундіалю» пройде 26 листопада, а фінал — 23 грудня. Також «інспектори» запропонували Міжнародній футбольній асоціації на кілька днів скоротити тривалість турніру. Утім, як заявив Йозеф Блаттер, остаточне рішення щодо часових рамок ЧС-2022 буде прийнято 19-20 березня на засіданні виконавчого комітету ФІФА у Цюріху.

«Після детального обговорення різного роду думок ми нарешті змогли знайти найкраще рішення, хоча це було непросте завдання», — сказав голова робочої групи Шейх Салман. Утім, здається, не всі в захваті від революційного компромісу ФІФА. Скажімо, окремі представники англійської прем’єр-ліги називають проведення ЧС у грудні «катастрофою», адже для цього доведеться повністю переформатовувати календар національних чемпіонатів Європи, та й не тільки. Власне на зібранні в Досі вирішили, що через зміщення термінів проведення ЧС-2022 доведеться повністю переглянути графік міжнародних матчів у період 2018—2024 років. Як каже віце-президент ФІФА Джим Бойс, для боротьби з цими «руйнуваннями» у відповідальних органів попереду є достатньо часу, а рішення про зміщення строків проведення ЧС-2022 є абсолютно правильним.