Вибратися із зимової «сплячки»

18.02.2015
Вибратися із зимової «сплячки»

Завершивши «відрядження» в теплі краї, «Шахтар» повернувся в морозну Україну. (УНІАН.)

Черговий подих лютневої зими, котрий приніс в Україну добрячі морози, збiгся з поновленням у нашій країні офіційного футбольного сезону. Звісно, ганяти м’яча за мінусової температури — справа не найкраща. Але, що вдієш, — такий нині в УЄФА розклад. Першим із вітчизняних клубів так звану весняну частину сезону відкрив чинний чемпіон країни — «Шахтар», який учора у Львові провів домашній поєдинок 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проти «Баварії».

Матчі цієї стадії «плей-оф» для, так би мовити, більш тривалої насолоди добряче розтягнені в часі. Відстань між першим та останнім поєдинком 1/8 фіналу — місяць. Цей футбольний марафон розпочався саме з поєдинку за участі українського клубу та одного з грандів світового футболу, що вважається чи не головним претендентом на Кубок чемпіонів. Нагадаємо, що минулого року підопічні Хосепа Гвардіоли зупинилися за крок до головного матчу Суперліги, поступившись у півфіналі майбутньому володарю трофею — «Реалу». «Наразі думати про «Барселону» чи «Реал» — зарано. Спочатку потрібно пройти «Шахтар», — голландський півзахисник німецького чемпіона Ар’єн Роббен не став поспішати з прогнозами на майбутнє. Однак, без сумніву, в цьому україно-німецькому протистоянні мюнхенський клуб — безперечний фаворит, силу якого визнає навіть наставник «гірників» Мірча Луческу. «Якщо пройдемо «Баварію», станемо героями», — на передматчевій прес-конференції сказав румунський наставник. Проте, слід визнати, шансів у «помаранчево-чорних» на загальний успіх зовсім мало. За прогнозами букмекерів, імовірність того, що «Шахтар» вийде до чвертьфіналу, становить 1 до 7. А ще вони передбачають, що на «гірників», за підсумками двоматчевого протистояння, очікує розгром. Не секрет, що команда Луческу не навчена грати від оборони, втім проти «Баварії» їм діяти по-іншому навряд чи вдасться. Якщо ж «гірники» таки захочуть відкрити «забрало» — не виключено, що їх очікує доля «Гамбурга», котрий минулого уїк-енду на «Альянц-Арені» програв мюнхенцям iз рахунком 0:9. А як повів себе німецький чемпіон учора на «Арені Львів», де, за словами прес-служби стадіону, очікувався аншлаг, стало відомо вже після здачі цього номера «УМ» до друку. У будь-якому разі, теплого прийому «Баварії» там ніхто не обіцяв, хоча, слід визнати, до поєдинку команди підійшли в далеко не однаковій формі. Зазначимо, що в бундеслізі вже кілька тижнів як закінчилися зимові канікули, тоді як «Шахтар», який зберіг у «міжсезоння» всіх ключових гравців, змушений готуватися до поновлення сезону через контрольні матчі.

Сьогодні ж іще двоє українських клубів повернуться на євроарену. Для дніпропетровського «Дніпра» єврокубкові матчі на зеленій «галявині» столичного НСК «Олімпійський» не надто відрізняються від гостьових, адже підтримка тут у колективу Мирона Маркевича практично відсутня. Не випадково ж наприкінці групового раунду Ліги Європи дніпропетровський клуб просив УЄФА дозволити їм переїхати з Києва до Львова. Проте європейські функціонери заявили, що без поважної причини змінювати прописку по ходу сезону заборонено. Відтак завтра морозна столиця чекатиме на зустріч у рамках 1/16 фіналу Ліги Європи «Дніпра» з «Олімпіакосом», який, зазначимо, восени грав у груповому раунді Ліги чемпіонів. А от команда Маркевича на початку сезону пробитися до основної частини Суперліги не змогла, після чого, здається, інтерес у дніпропетровців до єврокубка суттєво впав. Пройти «Дніпру» до «плей-оф» ЛЄ допомогла її величність фортуна. Утім для подолання греків одного везіння буде замало. «Головне — упевненість у собі», — на думку Мирона Богдановича, саме цей фактор має зіграти вирішальне значення в протистоянні з непростим опонентом.

Київське «Динамо», на правах «сіяного» колективу, в ЛЄ, отримало в суперники скромний «Генгам», у гості до якого підопічні Сергія Реброва переберуться з Марбельї, де провели два тренувальні збори. Слід визнати, що у «товарняках», зіграних на Апеннінах, «біло-сині» дивовижних результатів не продемонстрували, проте, як наголошував Ребров, «краще помилятися на тренуваннях, ніж на офіційному рівні». Вочевидь головною проблемою динамівців у матчах із французьким клубом стане розбалансована атакувальна ланка, адже її лідер — конголезець Дьємерсі Мбокані, перебуваючи на Кубку Африки, практично не тренувався з командою на зборах.