Мораль і Дебальцеве

18.02.2015
Мораль і Дебальцеве

Наші війська продовжують утримувати позиції на Дебальцевській дузi.

Терористи та російські окупанти вперто не бажають дотримуватися режиму припинення вогню. За даними речника АТО Андрія Лисенка, з початку набуття чинності Мінських угод (15 лютого) і до вчорашнього ранку ворог обстріляв позиції українських військових 164 рази. Тим самим бойовики намагаються спровокувати наших вояків на відкриття вогню у відповідь, щоб покласти саме на українську сторону відповідальність за зрив перемир’я. Водночас терористи перешкоджають спостерігачам місії ОБСЄ в їхніх спробах потрапити до зони бойових дій. Відтак позаминулої доби загинуло п’ятеро бійців антитерору, ще дев’ятеро отримали поранення.

 

Оскільки противник не виконує перший пункт мінських домовленостей (припинення вогню), відсутні передумови для виконання другого пункту (відведення важкого озброєння), переконані у штабі АТО. «Українська сторона підготувала майданчики для відведення важкого озброєння, як це і передбачено Мінськими угодами. Але, власне, відведення відбудеться тільки після виконання першого пункту. На жаль, дані за минулу добу засвідчують, що вогонь не припинявся», — констатує пан Лисенко.

За словами речника АТО, найнапруженішою є ситуація навколо Дебальцевого. Заступник начальника обласної міліції Донеччини Ілля Ківа додає, що після «Іловайського котла ні на які коридори для виходу українська сторона не погодиться». За його словами, протистояння посилюється, однак «про втрату Дебальцевого не йдеться».

«Оскільки нам наказано дотримуватися режиму тиші, наша артилерія відповідає лише на повноцінні удари по наших позиціях. На мінометні поодинокі обстріли ми не відповідаємо, а мовчимо», — каже пан Ківа.

Зі свого боку один iз лідерів бойовиків «ДНР» Денис Пушилін учора заявив, що вони не мають морального права припиняти бойові дії за контроль над Дебальцевим. Мовляв, це «їхня внутрішня територія». А щодо відводу важкого озброєння, то терористи зроблять це лише після українських військових. Як тут не згадати російську приказку про поділ шкури невбитого ведмедя?

І це при тому, що станом на учора, за даними штабу АТО, українським військовим вдалося відновити контроль над основною трасою Артемівськ — Дебальцеве і селищем Логвиновим, яке за останній тиждень кілька разів переходило з рук у руки. Факт знищення артударом у районі села Логвинове тактичної групи окупантів, яка мала до 40 одиниць техніки, а також звільнення так званої «дороги життя» учора підтвердив із зони АТО і нардеп Олексій Гончаренко.

«Траса повністю контролюється нашими військовими, там розташовані наші блокпости, по дорозі підвозиться боєкомплект, продукти харчування й проводиться планова ротація особового складу, — каже речник штабу АТО Анатолій Стельмах. — Селище Логвинове розташоване в зоні вогневого ураження української артилерії. Зараз на околицях селища розташовані наші блокпости, а це означає, що селище перебуває фактично в зоні нашого контролю. Це свідчить про відсутність оточення бойовиками сил АТО в Дебальцевому».

Окремим диверсійно-розвідувальним групам ворога таки вдалося пробратися до Дебальцевого, учора на околицях міста точилися вуличні бої. Терористи штурмували базовий табір сил АТО у місті, запеклі бої точилися і за залізничний вокзал. За численними даними, ворог зазнав чималих втрат, але спроб захопити місто не припинив.

Запеклі бої тривають і поблизу Маріуполя за контроль над приморським селом Широкине. За даними Генштабу ЗСУ, ворога тут стримують і не дають просунутися вглиб території підрозділи морської піхоти, десантники з Миколаєва та підрозділи батальйону «Донбас». Село фактично стало полем битви: західну його частину контролюють українські війська, східну — окупанти, а по центру Широкиного утворилася буферна зона.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>