Акцент — на профілактику

10.02.2015
Акцент — на профілактику

Аби попередити недугу, «ворога» треба знати в лице.

Як свідчить світова медична статистика, щорічно 60 мільйонів людей помирають від неінфекційних захворювань, насамперед — від серцево-судинних, онкологічних, респіраторних недуг, діабету. Онкологічна патологія є причиною більш як 15 % усіх смертельних випадків в Україні і поступається за цим показником лише серцево-судинним захворюванням. Щорічно в нашій країні реєструють близько 160 тисяч хворих, у яких уперше виявлено ознаки злоякісних недуг.

Фахівці звертають увагу, що понад 40 відсотків ракових захворювань можна було б попередити, якби людина дотримувалася прописних правил здорового способу життя: відмовилася від шкідливих звичок (насамперед куріння), мала достатньо фізичної активності, дбала про збалансований і здоровий раціон, не зловживала засмагою, а також уважніше ставилася до власного здоров’я і не ігнорувала профілактичні огляди.

На жаль, проблема злоякісних пухлин залишається актуальною, зберігається тенденція до зростання онкологічних захворювань. Скажімо, 2013 року зареєстровано 163 456 нових випадків раку, що становить 360,3 на 100 тисяч населення. Таким чином показник рівня захворюваності порівняно з попереднім роком зріс майже в усіх областях і склав у середньому 2,5%.

Тож, враховуючи актуальність проблеми, найближчим часом в Україні за підтримки Ізраїлю буде створено онкологічну асоціацію. Це — перший крок у реалізації міжнародного соціального проекту «Ізраїльська медицина для України».

Мета соціального проекту — підвищення обізнаності українських онкологів про сучасні, ефективні ізраїльські методи лікування раку, скорочення захворюваності та смертності від онкологічних захворювань в Україні, розширення прав хворих і тих, хто одужує, поліпшення якості їхнього життя. Передбачають, що Українська онкологічна асоціація (Ukrainian Cancer Association — UCA) реалізовуватиметься на базі лікарні ізраїльської онкології LISOD у тісній співпраці з Ізраїльською онкологічною асоціацією (Israel Cancer Association — ICA), що діє з 1952 року.

Майкл Амзель, керуючий партнер LISOD, певен: в Україні є гостра потреба обізнаності щодо такої важкої хвороби.

«Люди неодмінно мають знати про скринінг, про ранню діагностику раку. Більшість наших пацієнтів, на жаль, звертаються до нас уже на пізніх стадіях хвороби. Я переконаний: якби люди більше знали про недугу, розуміли переваги ранньої діагностики, а також методи самообстеження, вони б довше жили. Або й навіть вилікувалися повністю. Медична статистика свідчить, що в Ізраїлі, інших країнах Європи рання діагностика та скринінг рятують життя людей».

Українська онкологічна асоціація функціонуватиме як некомерційна державна організація, ініціюватиме програми, спрямовані на ранню діагностику, підвищення обізнаності населення України про рак. Тобто її головна мета — профілактика онкологічних захворювань.

«Одним iз важливих результатів роботи Ізраїльської онкологічної асоціації стало зниження кількості курців iз більш як 45% до 28%. Це дуже вагомий показник, оскільки близько 30% онкологічних захворювань зумовлені курінням, — вважає головний онколог Північного округу Ізраїлю, професор Авраам Кутен. — Набагато ефективніше й економічно доцільніше провести профілактику раку, ніж лікувати його. Навіть якщо недугу виявлено на ранньому етапі».

За словами професора Кутена, важливо ставити акцент на соціальних послугах для онкохворих, для суспільства це дуже важливо. «Така діяльність має велику підтримку з боку ізраїльтян. Вони роблять пожертвування в асоціацію. Також ця організація допомагає молодим дослідникам у сфері онкології, дає початкові кошти для їх дослідницьких робіт», — зауважує Авраам Кутен.

Надзвичайний і Повноважний посол Держави Ізраїль в Україні Еліа Білоцерковські каже, що Україна — один із найважливіших партнерів Ізраїлю в регіоні. «Ми розуміємо, що ваша країна зараз проходить дуже непростий етап у своєму розвитку, — наголошує пані посол. — Тож намагаємося ділитися з вами своїм досвідом у різних сферах. Галузь охорони здоров’я — одна з найважливіших. Ізраїль досяг відчутних успіхів у цій сфері. Хочемо передати наш досвід українцям. Проводимо курси для психологів України, аби дати професіоналам знання для роботи з людьми. Наші фахівці консультують роботу мобільних амбулаторій у зоні АТО. Проводимо також роботу з підвищення кваліфікації медсестер, починаємо співпрацю щодо створення центру з реабілітації. Є ціла низка проектів, які маємо намір розвивати».