НОВИНИ ПЛЮС

05.02.2015

Грекам більше подобається Росія, ніж ЄС

Більше третини (35%) греків позитивно оцінюють дії керівництва Росії. Водночас дії керівництва Євросоюзу підтримують лише 23% грецьких громадян, а, скажімо, німецьку владу, яка досі була фактично головним «спонсором» євросоюзних вливань у кризову економіку Греції, — 26%. Такими є результати соціологічного дослідження, проведеного Gallup.

На думку експертів, високі показники прихильників Росії можуть пояснюватися культурними, релігійними та економічними зв’язками між Грецією та РФ, але водночас і відображають незадоволення керівництвом ЄС. Рівень несхвалення дій керівництва Росії також становить 35%. Як зазначають соціологи, позитивне ставлення до Москви демонструють переважно ті греки, які вважають, що стан їхньої економіки погіршується. Водночас серед оптимістів, які бачать покращення, більше тих, хто схвалює дії Брюсселя.

Профспілкові протести у Польщі

Понад тисяча мітингувальників узяли участь у протестах під офісом Ястшебської вугільної спілки у Польщі позавчора увечері, повідомляє сайт Onet.pl. Частина протестувальників намагалася вдертися до будинку, де мали пройти переговори представників вугільної компанії та профспілок. У багатьох пікетників були петарди і димові шашки, а також сніжки з металевими болтами всередині, пляшки й каміння, які протестувальники кидали в будівлю. Активістів за допомогою гумових кийків, сльозогінного газу і гладкоствольної зброї намагалася відтіснити поліція. У результаті сутичок кілька людей дістали поранення, 10 осіб було затримано.

За даними польської преси, профспілки відхрещуються від акції і зазначають, що серед її учасників було чимало футбольних фанатів та представників націоналістичних угруповань. Страйк шахтарів Ястшебської вугільної компанії, спричинений оголошенням керівництвом компанії плану заходів щодо жорсткої економії і скорочення заробітної плати шахтарям, триває вже тиждень.

Йорданія стратила двох ісламістів у відповідь на вбивство свого пілота

Йорданія вчора на світанку стратила двох в’язнів-ісламістів у відповідь на загибель свого пілота Мааза аль-Касеабсеха. Як повідомляє радіо «Свобода», страчені — Саджида ар-Рішаві, що перебувала у камері смертників за участь у потрійному вибуху в готелі в йорданській столиці Аммані 2005 р., жертвами якого стали кілька десятків людей, а також засуджений за змову проти Йорданії бойовик, якого називають одним із чільних представників «Аль-Каїди».

Бойовики угруповання «Ісламська держава» раніше вимагали виходу цих двох в’язнів на свободу в обмін на звільнення пілота аль-Касеабсеха, якого ісламісти захопили наприкінці грудня, коли його літак розбився в Сирії. Але на відео, оприлюдненому «Ісламською державою» 3 лютого, показано, як замкнутого в клітку чоловіка — найімовірніше, саме йорданського пілота, — спалюють живцем. За даними йорданської влади, заручника стратили ще місяць тому. Його жорстоке вбивство викликало в Йорданії масові акції протесту, які подекуди завершилися заворушеннями. Зокрема, в місті Ей демонстранти спалили поліцейський відділок, а в Ель-Мазарі – кілька урядових установ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>