Битий ведмідь

30.01.2015
Битий ведмідь

Наші вояки зупинили широкомасштабний наступ ворога і розгромили окремі угруповання окупантів.

Деескалація конфлікту на Донбасі має передбачати відведення військ і техніки від лінії розмежування, яка закріплена Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року. На цьому зійшлися лідери України, Німеччини та Франції — Петро Порошенко, Ангела Меркель і Франсуа Олланд під час телефонної розмови. Тим самим химерні пропозиції президента РФ Путіна, за якими відведення важкої техніки мало б проводитися, виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення (не на користь України), відкинуто як недоречні. Тим більше що й наступ російсько-терористичних військ фактично «захлинувся». Тоді як саме відчутні перемоги над українським військом, за планами Кремля, мали б забезпечити для ВВП вигідні переговорні позиції.

Але швидких перемог у Москви та її шісток на Донбасі немає, тим більше що зруйнований ущент новий термінал аеропорту Донецька та кілька захоплених дрібних сіл (не важливих у стратегічному плані) аж ніяк не додають окупантам відчуття хоч якогось тріумфу. На стратегічних напрямках — у районі Дебальцевого на Донеччині та в районі Бахмутки на Луганщині — ворог добряче отримав по зубах. Значно знизили активність бойовики і на Маріупольському напрямку. За таких умов російському агресору лишається тільки одне — брехати. Кремлівська пропаганда вже кілька днів розповідає, що ось-ось, ледь не з хвилини на хвилину утвориться такий собі «дебальцевський котел», і українські вояки ще можуть встигнути вийти з оточення, що бойовики вже вийшли на околиці міста тощо.

Утім наші бійці насправді лишилися на позиціях і дали доброго прочухана брехливим окупантам. Можливістю вигаданого «виходу з оточення», тобто втечею з поля бою, не скористався ніхто. Відтак у штабі АТО спростовують інформацію про нібито утворення «дебальцевського котла», а також про пернможне просування бойовиків. «Жодного «котла» немає. Це фантазії. Скажіть тим, хто передає такі новини, щоб вони перестали курити те, що курять», — висміює російські та окремі українські ЗМІ прес-офіцер АТО Леонід Матюхін.

Те, що бойовикам не вдалося взяти в оточення Дебальцеве, підтверджують і в групі «Інформаційний спротив». Адже, за даними розвідки, завдяки ефективним діям української артилерії до Росії з Горлівки вже повезли «двохсотих» у вантажівках «Урал». Більше двохсот поранених окупантів доставили із зони боїв у госпіталі Красного Луча, Сніжного та Шахтарська. Відсіч бойовики отримали і в районі Малоорловки.

«У результаті масованих дій української артилерії у відповідь зазнали серйозних втрат як передові підрозділи супротивника, так і «другі ешелони», зосереджені в даному районі для «широкомасштабного наступу», — зазначає організатор групи «ІС», нардеп Дмитро Тимчук. — У цей час серед бойовиків ширяться панічні чутки, що з Дебальцевського плацдарму й одночасно з боку Авдїївки українські війська проводитимуть контрнаступ, щоб «відрізати Горлівку». Тому на другорядних напрямках Горлівки противник уже покинув низку позицій і блокпостів».

Розгром ворога під Дебальцевим підтверджує і речник АТО Андрій Лисенко. «Тривожна інформація про те, що начебто Дебальцеве можуть узяти в котел, не відповідає дійсності, — каже пан полковник. — Фронт урегульований, ті частини, які вирушали з боку терористів, були просто розбиті. Терористи зазнали значних втрат. Ми зараз поки що не називаємо остаточну кількість військової техніки, яку вони втратили, але це десятки одиниць і сотні бійців».

Але ворог не вгамовується: учора вранці ворожі танки та піхота атакували Вуглегірськ. На момент здачі цього номера «УМ» у місті тривав бій. Водночас підрозділи оперативного командування «Північ» заявляють, що позаминулої доби ними знищено в районі «Бахмутського шляху» 22 бойовики, ще понад 30 поранено. А поблизу окупованого села Жолобок українська артилерія підбила десяток ворожих танків. Бойовикам також не вдалося відтіснити сили АТО від Нікішиного, попри спроби зайти з флангу.

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко заявляє про достатню кількість сил і засобів для того, щоб завдати остаточної поразки бойовикам на Донбасі. За його словами, на даний момент українська армія веде бойові дії з сепаратистами і окремими російськими військовими.

Загалом, за даними штабу АТО, позаминулої доби в запеклих боях загинуло 5 українських воїнів, ще 29 — поранено. Портал «Слово і діло», посилаючись на інформацію з відкритих джерел, вказує, що з початку антитерористичної операції загинуло щонайменше 1422 бійцi антитерору.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>