Про них не забули

28.01.2015
Про них не забули

Головними героями сумних урочистостей в Аушвіці були колишні в’язні концтабору. (з сайта oidnes.cz.)

Учора світ відзначав Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, встановлений Генеральною асамблеєю ООН iз нагоди визволення 27 січня 1945 року в’язнів нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау в польському місті Освенцім. Головні урочистості розпочалися вчора на території колишньої катівні з покладання квітів перед «Стіною смерті» біля 11-го Блоку.

Участь у сумному святкуванні взяли близько 4 тисяч людей. Передусім — колишні в’язні концтабору. «Близько 100 в’язнів приїхало з різних регіонів Польщі, понад 100 привіз Світовий єврейський конгрес, решта приїхала як члени державних делегацій», — повідомив директор Музею Аушвіц-Біркенау Пьотр Цивінський.

Вшанувати пам’ять загиблих в Освенцімі та інших нацистських концтаборах з’їхалися 49 державних делегацій. В урочистостях брали участь 12 президентів, зокрема глави Польщі Броніслав Коморовський, Німеччини — Йоахім Гаук, Франції — Франсуа Олланд, України — Петро Порошенко. Росію репрезентував глава адміністрації президента Сергій Іванов. Делегацію США — міністр фінансів Джейкоб Лью. З Ізраїлю прибув міністр регіонального розвитку Сілван Шалом.

Серед гостей також був американський кінорежисер Стівен Спілберг, постановник фільму «Список Шиндлера», в якому переповідається реальна історія німецького офіцера, який врятував життя понад тисячі євреїв.

Колишні полонені взяли участь у богослужінні в Центрі діалогу та молитви, а по обіді розпочалися головні урочистості — в наметі над «Брамою смерті» концтабору Аушвіц-Біркенау. Після виступу президента Польщі Броніслава Коморовського слово передали екс-в’язням концтабору — Галині Біренбаум, Казімежу Альбіну та Романові Кенту.

Завершилися урочистості екуменічною молитвою. Біля Пам’ятника жертв Голокосту в Біркенау були покладені квіти та запалені свічки.

Організатори урочистостей — Державний музей Аушвіц-Біркенау та Міжнародна Освенціму — напередодні звернули увагу, що це можуть бути останні роковини із настільки чисельною групою колишніх в’язнів. Тому найбільшу увагу було присвячено саме їм.

Німецькі нацисти замордували в Аушвіці понад мільйон людей. Це були здебільшого євреї, але також поляки, роми та радянські військовополонені. Коли 27 січня 1945 року солдати Червоної Армії відкрили ворота табору, там залишалися понад 7 тисяч в’язнів, які перебували у стані крайнього виснаження.

Церемонія на відзнаку 70-річчя визволення концтабору Аушвіц відбулася днем раніше і в Німеччині. У Міжнародному комітеті Аушвіц у Берліні головними учасниками урочистостей стали нечисленні екс-в’язні концтабору, перед якими виступила федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. Серед іншого, вона наголосила, що Аушвіц є символом цивілізаційної тріщини, за яку відповідальна Німеччина. «Те, що сталося в Аушвіці, було нападом на основи того, що робить нас людиною. Атакою проти людської гідності. Божевільна ідеологія забрала в людей усе людське», — наголосила глава уряду ФРН. Насамкінець Меркель зазначила, що події тих днів для німців — велика ганьба.

ІГНОРУВАННЯ

Чому не приїхав Путін

10 років тому, під час відзначення 60-ї річниці звільнення, президент РФ Володими Путін на аналогічних урочистостях стояв пліч-о-пліч із президентами Польщі та Франції Александром Квасневським і Жаком Шираком.

Цього разу інформаційне агентство «Рейтер» поширило інформацію про те, що Польща не запросила російського президента. Але вже наступного дня речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що це сам Путін вирішив не їхати в Аушвіц, бо в його розкладі «в ці кризові часи заплановано багато інших нагальних справ»?

Водночас Пєсков уточнив, що на такі меморіальні заходи офіційні запрошення, як правило, й не розсилають. «Це не та подія, на яку присилають офіційні запрошення. Це питання робочого графіка. Нам доводиться мати справу з багатьма кризовими ситуаціями, і пану Путіну, відповідно, треба уважно розпоряджатися його часом», — заявив пре-секретар президента РФ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>