Палацовий переворот у Федерації

27.01.2015
Палацовий переворот у Федерації

Андрій Павелко. (з сайта ZIK.ua.)

Несподіваним чином вирішилося питання про очільника Федерації футболу України. Відповідь на нього, по суті, відома вже зараз, хоча звітно-виборчий конгрес ФФУ, який має обрати нового (чи залишити на посаді старого) президента, заплановано на березень. 23 січня в Будинку футболу без усіляких анонсів зібрався виконком ФФУ. За його підсумками стало відомо, що керівник Федерації Анатолій Коньков написав заяву про відпустку. Причому «поза грою» він перебуватиме аж до наступного конгресу й на збереження своєї посади нібито не претендує. Натомість виконком затвердив виконуючим обов’язки президента ФФУ народного депутата України Андрія Павелка.

У тому, що новим повноправним очільником футбольного відомства оберуть саме його, сумніватись не випадає. Кандидатуру 39-річного політика-бізнесмена офіційно підтримали 30 колективних членів ФФУ, серед них — 17 обласних федерацій та київська міська. Крім того, Андрій Васильович заручився підтримкою віце-президента УЄФА Григорія Суркіса (а отже, всього «пулу» київського «Динамо») та Ігоря Коломойського, нині найвпливовішого українського олігарха й президента ФК «Дніпро».

Представник Дніпропетровщини Андрій Павелко пройшов до нової Верховної Ради за списком Блоку Петра Порошенка, тобто вочевидь має протекцію і в державній владі. Цікаво, що в жовтні 2013 року, коли Янукович іще був при всій своїй силі, а Революція гідності ще не почалася, Павелка виключили з опозиційної фракції «Батьківщина» за підігрування «регіоналам». Як виявилося, «гра» очільника партії ВО «Демократи» велася «вдовгу», а підсумком її буде здобуття престижного представницького портфеля в організації, через яку проходять немалі кошти.

Усунення Анатолія Конькова з посади трохи нагадує «палацовий переворот», унаслідок якого в Радянському Союзі відсторонили від стерна «діда» Микиту Хрущова. До законності призначення Павелка «в.о.» є питання, адже на початку грудня минулого року Павелко подав у відставку з посади віце-президента ФФУ та члена виконкому, і Коньков підписав його заяву. Але на конгресі ФФУ в середині грудня пан Андрій, уже будучи де-факто сторонньою людиною у Федерації, якимось чином пробрався до президії конгресу й очолив робочу групу, що займається організацією березневого позачергового звітно-виборчого конгресу. Вже тоді Павелко зосередив у своїх руках важелі впливу на членів ФФУ. Тепер же, маючи статус в.о. президента, адмінресурс Андрія Васильовича ще збільшився. Як повідомляють джерела сайта «Чемпіон», Павелко пообіцяв у березні погасити заборгованість перед працівниками ФФУ, що складає п’ять місяців, а в грудні — нібито роздавав членам виконкому «подарунки».

Очевидно, що трохи більш як за місяць у Федерації футболу України відбудеться масштабна зміна влади — з «донецької» на «київську». Подейкують, що це було однією з умов підтримки Павелка Григорієм Суркісом. Нагадаємо, Суркіс-старший очолював ФФУ з 2000-го по 2012 рік, після чого його змінив лояльний до Ріната Ахметова Анатолій Коньков. Але керівництво останнього тривало всього два з половиною роки.

Вибори президента Федерації пройдуть 6 березня. Формально конкуренція обіцяє бути найширшою за весь час: крім Андрія Павелка, свої кандидатури висунули радник голови СБУ, колишній голова оргкомітету «Євро-2012» Маркіян Лубківський, колишній гравець «Динамо» Владислав Ващук, керівник федерації футболу Львівщини Ярослав Грисьо, президент Асоціації пляжного футболу Сергій Харченко та голова Всеукраїнської профспілки футболістів Олег Печорний. Але має статися щось неймовірне, щоб ФФУ очолив не Павелко.

Певно, президент «Шахтаря» Ахметов будував власні плани щодо нового господаря Будинку футболу. Але цього разу їм не судилося бути реалізованими. «Донецькі» програли й цей бій.

А ТИМ ЧАСОМ…

Футбольний Крим — не Росія!

Кримські клуби офіційно виключені зі змагань у другому дивізіоні чемпіонату Росії. УЄФА ухвалила рішення про таку заборону 4 грудня, а Російський футбольний союз був змушений його імплементувати 23 січня.

Щоб якось зберегти обличчя, в РФС кажуть, що севастопольський СКЧФ, сімферопольський ТСК та ялтинська «Жемчужина» самі попросили про зняття їх із першості. Хай там як, турнірну таблицю в зоні «Південь» другої ліги доведеться перераховувати (ТСК після 18 турів посідав 5-те місце з 30 очками, севастопольці й ялтинці пленталися на двох останніх сходинках).

Відповідно до приписів Європейської футбольної спілки, в Криму, який УЄФА й надалі вважає територією України, може розігруватися окремий чемпіонат — якщо вже кримчани не хочуть виступати в турнірах під юрисдикцією ФФУ. Окупаційна російська влада мусить із цим миритися. Міністр спорту РФ Віталій Мутко припускає, що на півострові буде створена власна футбольна ліга під юрисдикцією УЄФА, в якій гратимуть вісім професійних клубів. Ясна річ, без права представництва в єврокубках.

«Ми не можемо зупинити футбол у Криму. Якщо всі обіцянки УЄФА щодо спонорування будуть виконані, то вже навесні почнемо новий чемпіонат», — каже президент севастопольського СКЧФ Олександр Красильников.

Учора в Ньоні відкрилося засідання виконавчого комітету УЄФА, і одне з питань на порядку денному — визначення обсягів фінансування кримського футболу.

Водночас в.о. президента федерації футболу Криму Олександр Малиневський додає, що «Росія готує цілий план заходів із підтримки професійної ліги в Криму», маючи на прицілі, що «ця ліга — підготовка до того, що з часом ми будемо в Російському футбольному союзі».

А поки що РФС зазнав іще одного удару від УЄФА і, згідно з рекомендаціями її очільника Мішеля Платіні, не став висувати свого кандидата у виконком УЄФА.