Ворог отримав по зубах

27.01.2015
Ворог отримав по зубах

Наші бійці тримають оборону.

Ще десять днів тому — 17 січня — терористи Донбасу за підтримки російських окупантів планували почати масований наступ на українські сили, однак дії Збройних сил завадили цим планам. Про ворожі плани позавчора повідомив Президент Петро Порошенко під час засідання РНБО. Міністр оборони Степан Полторак додає, що наступи планували по трьох напрямках, але «по всій лінії зіткнення терористи отримали по зубах, а тому на сьогодні вони не мають змоги наступати». За його словами, з моменту переходу терористичних угруповань до наступу на позиції сил АТО знешкоджено понад 1200 терористів: убито більше 800 бойовиків, поранено — понад 400. Чималі втрати ворога і в техніці: знищено 23 танки терористів, 63 БМП, 18 «Градів», 21 гармату САУ та 23 автомобілі.

Не кажи «гоп!»

На минулому тижні лідери бойовиків пояснювали відновлення бойових дій відповіддю на вигадану ними ж агресію ЗСУ. Лідер «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що бойовики більше не дотримуватимуться перемир’я, ще й похвалявся, що терористи наступатимуть за трьома напрямками, захоплять Слов’янськ і Маріуполь і взагалі будуть «бити доти, доки не вийдуть на кордон Донецької області».

Жахливі жертви серед мирного населення Маріуполя після обстрілу міста з «Градів» у суботу змусили бойовиків «увімкнути задню»: мовляв, ніхто наступу на Маріуполь не планував, хоча в мережі можна легка віднайти відео, на якому Захарченко оголошує про початок «звільнення» портового міста і обіцяє «замкнути Дебальцевський котел» за два дні.

Наступальні плани ворога підтверджує і секретар РНБО Олександр Турчинов, який, посилаючись на надійні джерела, повідомляє, що минулої п’ятниці Радбез РФ під головуванням Володимира Путіна ухвалив рішення щодо розгортання наступу на позиції сил АТО практично по всіх напрямках на сході України. Водночас пан Турчинов запевнив, що противник не має сил проводити прямих наступальних операцій, а тому «вони пробують обстрілювати українські міста» з далекої відстані. За даними Міноборони, в останні дні позиції сил АТО бойовики атакують не менше ста разів щодня.

Єдиний успіх терористів, який спочатку не бажали визнавати в штабі АТО, — це захоплення маленького села Красний Партизан на Донеччині. Просунутися далі ворогу не дала українська артилерія. При цьому в РНБО стверджують, що захоплене село було нейтральною територією і жодних українських військових там не було. Утім відео сепаратистів свідчить про інше: наші бійці відмовилися здавати блокпост і загинули або потрапили в полон. До речі, на відео видно, що кілька загиблих лежать біля хати, на стінах якої лишилися отвори від куль. Звідси поки що не підтверджені припущення оглядачів, що кількох полонених могли розстріляти. Тим більше що напередодні лідер бойовиків Захарченко заявляв, що віддасть наказ більше не брати полонених.

За даними Генштабу ЗСУ, в полоні у терористів залишаються 184 військових. Голова центру обміну полоненими Володимир Рубан уточнює, що за останній тиждень у полон потрапило близько 30 українських військовослужбовців: iдеться про 20 «кіборгів» iз району Донецького аеропорту та про 11 бійців 20-го батальйону з району Красного Партизана.

Побачили «Рашу»? Вона не наша!

Участь у бойових операціях терористів кадрових військових iз РФ уже є очевидною, утім Кремль продовжує заперечувати факти власної агресії. «Російські війська підтримують наступальні операції сепаратистів системами управління, протиповітряної оборони, ракетами «земля-повітря», безпілотними літальними апаратами, сучасними реактивними системами залпового вогню і РЕБ», — заявив Генсек НАТО Йенс Столтенберг і закликав Росію припинити дестабілізацію ситуації в Україні.

У прес-центрі АТО навіть оприлюднили фото начальника штабу 58-ї армії Південного військового округу РФ, генерал-майора Сергія Кузовльова, який особисто керує російсько-терористичними військами, які наступають у районі Попасної на Луганщині. Утім у Кремлі продовжують повторювати мантру, що «наших військових в Україні немає».

Тривають бої в Донецькому аеропорту, через який проходить лінія фронту і який перебуває під частковим контролем українських військ. «Новий і старий термінали повністю зруйновано, і наші військові тримають оборону в районі пожежної частини і диспетчерської вежі, а також злітно-посадкової смуги. Вся інша територія аеропорту — під вогневим контролем», — повідомляють у прес-центрі РНБО.

До речі, Президент Порошенко спростовує інформацію, що, згідно з Мінськими домовленостями, аеропорт нібито мав відійти сепаратистам. За його словами, територія аеропорту мала стати «демілітаризованою зоною».

Водночас у Дебальцевому сили АТО зміцнюють позиції і тримають оборону. Інформацію про цю важливу ділянку фронту на засіданні РНБО заслухали в закритому режимі. Про ухвалені рішення також не повідомляють.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>