Нiколи не кажи «нiколи»

27.01.2015
Нiколи не кажи «нiколи»

Незважаючи на довгі намагання захисту української льотчиці та світової спільноти звільнити Надію Савченко, Росія заявила, що це можливо лише у випадку, якщо суд не встановить її провину. Знаючи «об’єктивність» російської Феміди, це можна було б трактувати, як «ніколи». Спікер Держдуми Росії паралельно звинуватив «Батьківщину» в тому, що вона свідомо внесла у свій виборчий список особу, підозрювану у важкому злочині.

Утiм світло в кінці тунелю таки може з’явитися. Учора розпочалося засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, де Надія мала бути присутньою як представник української делегації. Європейські парламентарії більшістю голосів підтримали її повноваження. Наразі справу передали до регламентного комітету асамблеї, який заявив, що Савченко як депутат ПАРЄ має міжнародний імунітет, і Росія повинна її звільнити. На момент, коли верстався номер, рішення про звільнення формально не було ухвалене, однак президент ПАРЄ Анн Брассер заявила, що не має сумнівів: регламентний комітет його неодмінно прийме.

Утiм голова комiтету Держдуми в закордонних справах Олексiй Пушков, який очолює делегацiю Росiї в ПАРЄ, заявив: з точки зору Москви, дипломатичний iмунiтет на Савченко не поширюється, тож звiльняти її Росiя не збирається.

Слід зазначити, що в асамблеї є досвід вирішення подібної проблеми — у 2001 році такий самий механізм дозволив звільнити молдавського військовополоненого Іллю Ілашку. Він iз 1993 року перебував у придністровській в’язниці, і тільки після того, як йому надали громадянство Румунії, обрали румунським сенатором і в 2000 році включили в делегацію в ПАРЄ, заручника вдалося звільнити.

Перед відкриттям сесії ПАРЄ адвокат льотчиці Марк Фейгін оприлюднив у соціальній мережі відкритий лист до Володимира Путіна, оскільки російські ЗМІ відмовилися його друкувати. Він iще раз наголосив, що має беззаперечні докази невинуватості українки, однак і досі «суд не розібрався з викраденням Савченко, суд не розібрався з обґрунтованістю її арешту, суд не розібрався з обвинуваченням». Фейгін зазначив, що Савченко голодує уже 45 днів і її життя підтримують періодичним крапанням глюкози, а при останній зустрічі він почув про її бажання померти. «Переслідування Савченко сприймається як покарання непокірної України в її особі, а вимога звільнити невинну Савченко російським слідством і судом розцінюється як неприпустима поступка «карателям». З яких це пір обов’язок і доблесть стали обвинуваченням?» — зазначає захисник у зверненні до Путіна. Адвокат Фейгін наполягає, що Кремль повинен відпустити невинну Савченко, адже якщо цього не станеться — він обіцяє «масу неприємних сюрпризів Кремлю».

До депутатів ПАРЄ звернулася і сама Савченко. «Я винна тільки в тому, що захищала свою Батьківщину, свій український народ, якому давала присягу, свободу і добробут моєї землі», — написала вона у листі-зверненні.

Учора ж Європою і світом пройшли масові акції біля посольств Росії під гаслом #FreeSavchenko. Такий самий потужний флеш-моб поширився і в соцмережах. Особливо популярним є вислiв, який став майже крилатим, про те, що «в Росії тільки один справжній мужик, та й той — викрадена українська льотчиця».

МИТЦІ — ЗА СВОБОДУ

Не забувають у світі й про інших українських в’язнів, які перебувають у російських тюрмах. Європейська кіноакадемія в рамках 44-го Роттердамського кінофестивалю виступила із закликом звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова. «Я маю намір незабаром організувати в Лондоні тиждень українського кіно, який потрібно розцінювати як наш внесок у справу звільнення Олега Сенцова. Ми повинні й далі наполягати на тому, щоб російська влада випустила його або хоча б забезпечила йому незалежний суд», — зазначив президент Європейської кіноакадемії Майк Дауні.

«Тиждень українського кіно» пройде і в Тбілісі. Грузинський глядач зможе побачити чотири українські картини: «Гамер» Олега Сенцова, «Поводир» Олеся Саніна, «Параджанов» Сержа Аведікяна та Олени Фетісової, а також документальну стрічку «Сильніше, ніж зброя» про героїв Майдану і АТО. Нагадаємо, що в Україні влітку і восени минулого року «Тиждень українського кіно на підтримку Сенцова» пройшов у десяти містах країни.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>