Сезон патріотичних співів

23.01.2015
Сезон патріотичних співів

Ведучими дитячого «Голосу» будуть Юрій Горбунов і Катерина Осадча. (канала «1+1».)

Цими вихідними канал «1+1» відкриває на вітчизняному ТБ новий сезон талант-шоу. Незабаром свої проекти покажуть «Україна» і СТБ. Як задовольнятимуть телевізійники попит людей на пісні в умовах війни на сході країни?

Життя починається з голосу

Цимим вихідними на каналі «1+1» стартує другий сезон вокального талант-шоу «Голос. Діти-2». Попередній показували у 2012-му, останній ефір був у перших числах 2013-го. Продовження відтерміновували через трагічні події в Криму і на Донбасі. Як зауважують творці нинішнього дитячого «Голосу», цьогорічні конкурсанти — геть інше покоління, адже це діти, які, на жаль, дізналися, що таке війна, проте не втратили віру у краще завтра.

«Проект став більш патріотичним, — констатує продюсер, автор і виконавець Олексій Потапенко, який відомий більшості за сценічним іменем Потап. Він один із зіркових тренерів, серед яких глядач побачить ще Тіну Кароль та Наталю Могилевську. — Головне, що діти вибирають для співу патріотичні пісні і розмовляють саме українською, прекрасно розуміють і дуже люблять рідну мову. Покоління, яке ви побачите в проекті — нові українці, нові діти, які несуть нові емоції, новий посил».

Дійсно, життя починається з голосу, і «Плюси» ще раз це підтверджують, запускаючи цей пісенний проект. Звичайно, рік був важким для кожного з нас, але попри все, людям хочеться вірити в краще майбутнє. А краще майбутнє це, зрозуміло, — наші діти, для яких участь у шоу була величезним святом у країні затяжних нерадісних буднів.

«Одного ранку до мене на інтерв’ю прийшла дуже світла дівчинка з Краматорська, — розповідає ведуча шоу Катерина Осадча, яка працюватиме у парі з Юрієм Горбуновим. — У процесі розмови почала розповідати про те, як вони втікали з-під обстрілів, як палав будинок її кращої подруги, згадувала про вбитого собаку... Ми з її мамою ридали, слухаючи це, а вона, така маленька, все нас заспокоювала. Можу сказати: «Поки в нас є такі діти, які вірять у майбутнє і щиро радіють кожній найменшій дрібниці, хоча їхні очі бачили найжахливіше, все в нас буде добре і небо над нашими головами буде мирне».

Кожен епізод програми в новому сезоні, поряд iз традиційною демонстрацію музичних умінь і навичок, зачіпатиме різні гострі соціальні аспекти і висвітлюватиме чуттєві історії, підживлюючи країну духом патріотизму та додаючи самому шоу більше національного колориту.

Глядачів почали знайомити з юними учасниками співочого телеконкурсу ще напередодні Нового року. Канал відтоді крутив одночасно як саморекламу і міжпрограмну заставку українського «Щедрика» в їхньому виконанні — з екранів відома далеко за межами країни пісня лунала в новій інтерпретації.

Відкриті кастинги проекту «Голос. Діти» відбувалися впродовж двох днів ще на початку минулого вересня. Учасниками відбору стали майже 1000 дітей iз різних куточків України. Окрім того, спробувати свої сили приїздили з Грузії, Казахстану, Молдови, Латвії та Білорусі.

Керівник «1+1 Продакшн» Вікторія Лєзіна-Масляна наголосила, що як приз у другому сезоні переможець отримає пісню, кліп та високу ротацію на партнерських каналах. «Вважаю, окрім безцінності самого досвіду, мотивація в учасників досить висока», — каже Вікторія.

Рома Сасанчин повертається

В ефірах «Голосу. Діти –2» на глядачів чекають сюрпризи. Попри велику кількість нових талановитих дітей з усієї України, глядач зможе побачити і насолодитися співом тих, із ким знайомився у першому сезоні. Чи не найгучнішим поверненням стане участь у «Голосі. Діти-2» Романа Сасанчина із села Садки Заліщицького району на Тернопільщині. Йому вже 11 років. Музичні критики за виступ в ефірі першого сезону назвали українським Робертіно Лоретті. Втім тоді на спів талановитого хлопчика не обернувся жоден iз суддів-тренерів. Це неабияк обурило у 2012-му багатьох людей, не тільки телеглядачів. Відтоді Рома час не марнував, не очікував вайлувато манни з небес. Він наполегливо займався, чимало виступав і, заручившись підтримкою Олега Скрипки, навіть устиг дебютувати на сцені столичного Палацу «Україна».

Узагалi цьогоріч на «Плюсах» — експериментальний пісенний сезон, бо по завершенні «Голосу. Діти-2» відразу показуватимуть проект «Голос країни-5». Перший ефір заплановано на святковий день 8 березня. Ці майбутні телезмагання Олексій Потапенко-Потап — один із тренерів шоу батлів дорослих голосів — охарактеризував лаконічно: «На глядача чекає надзвичайно велика боротьба музичних смаків, у чомусь навіть і світосприйняття». Зірковими тренерами «Голосу країни-5» також стали Святослав Вакарчук, Тіна Кароль та Олександр Пономарьов. Ведучою, як і в попередньому сезоні, знову буде Ольга Фреймут. Головним призом для переможця, уже традиційно, стане контракт із рекординговою компанією.

Нагадаємо, «Голос країни» — адаптація голландського формату The Voice каналу RTL. Нині це шоу транслюється у кількох десятках країн. Україна і США першими після голландців почали роботу над проектом. «Голос. Діти» — це адаптація голландського формату The Voice Kids компанії Talpa.

«Тримайте світло увімкненим», або Таланти СТБ без куми Путіна

Нове вокальне талант-шоу «Співай як зірка» за турецьким форматом Keep Your Light Shining (дослівний переклад «Тримайте світло ввімкненим») частково відзняте каналом «Україна». Виробництвом шоу займатимуться разом із продакшном Friends Production.

В ефірі у вечірній прайм-тайм по п’ятницях із 27 лютого покажуть 12 епізодів плюс фінал. Усього на кастингу пробувалися близько 2 тисяч претендентів. Відібрали лише 108: учасниками стали 84 щасливчики, ще по двоє на кожну програму про всяк випадок очікували на лаві запасних. Учасники проекту боротимуться за головний приз — 300 тисяч гривень у фіналі і 100 тисяч гривень у кожній програмі.

Щотижня на сцену виходитимуть по сім учасників, які за півхвилини повинні будуть продемонструвати свої вокальні здібності. Складність у тому, що всі учасники програми повинні виконати фрагмент однієї і тієї ж пісні. А лунатимуть найпопулярніші хіти, які частіше всього шукають у караоке, уточнили у прес-службі каналу. Оцінювати спів вокалістів будуть глядачі, що сидять у залі студії. Саме вони вирішуватимуть, хто з учасників виявився «слабкою ланкою». Натомість завдання зіркового журі — Надії Мейхер, Кузьми «Скрябіна» й Ольги Полякової — відстояти у глядачів одного з двох учасників-претендентів на виліт і подарувати йому другий шанс. «У 99% випадків у нас збiгається думка з приводу вибору учасників», — каже Кузьма.

Ведучими цього музичного шоу стали Дмитро Шепелєв, який таку роль в українському ефірі виконував у багатьох розважальних проектах, зокрема «Фабриці зірок-2» та «Зірці караоке»; й актор розмовного жанру, півфіналіст шоу «Україна має талант» Олександр Скічко.

Наприкінці минулого року закінчилися кастинги учасників чергового, сьомого, сезону одного з наймасштабніших шоу каналу СТБ «Україна має талант». Його старт заплановано на весну. Впродовж попередніх шести сезонів незмінною ведучою проекту була Оксана Марченко, дружина одіозного проросійськи налаштованого політика Віктора Медведчука, а заодно й кума Володимира Путіна. Її присутність в ефірі СТБ активно засуджували користувачі соцмереж, а львів’яни публічно попередили, що не бажають її бачити у своєму місті під час проведення кастингів. Сьомий сезон вестимуть Костянтин Томільченко і Дмитро Танкович. Офіційно канал пояснює це потребою оновлення. «Коли таке масштабне шоу стільки років в ефірі, йому необхідні кардинальні змін, — каже керівник творчого об’єднання каналу, яке займається виробництвом шоу. — Тому в новому сезоні «Україна має талант!» буде багато нововведень, це стосується як ведучих, так і правил та учасників шоу. Посилюється відбір, і в прямих ефірах буде вже ТОП-20 півфіналістів. Ми вводимо пару ведучих i цим наслідуємо оригінальну британську версію, це додасть проекту інтерактивності».

«Із першого сезону я працюю креативним продюсером «Україна має талант» і, здавалося б, знаю всі тонкощі шоу, але зі своєї дзвіниці, — каже Костянтин Томільченко, який був також суддею у проекті «Танцюють всі!». — Роль ведучого — це абсолютно новий виклик для мене і можливість проявити себе в ще одному амплуа». Другий ведучий сьомого сезону — Дмитро Танкович — вів на СТБ проекти «Танцюють всі!», «Куб», «Кулінарну дуель» — пост-шоу «МастерШефа».

P.S. До розважального наповнення телеефірів люди ставляться по-різному. Одні — прагнуть бездумно релаксувати. Інші — безапеляційно засуджують: «У смутні часи, коли щодня помирають люди і йде війна, веселитися і розважатися — просто блюзнірство», — це з коментаря до інформації про талант-шоу на сайті одного з каналів. І під час війни можна піднімати дух піснями. Ті, в кого є почуття міри, повага до болю інших й почуття єдності у надзвичайних ситуаціях, навіть коли стріляють далеко, за кількасот кілометрів, — уміють вибирати репертуар та слова і навіть у телеефірі не дозволять собі відверто клеїти дурня.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>